När Madeleine Eklund kom ut som transexuell var hon nervös över hur kollegorna skulle reagera. Foto: SVT

Elektrikern Madeleine kom ut som transsexuell på jobbet: ”Aldrig varit så nervös”

Publicerad

När elektrikern Madeleine berättade för sina kollegor att hon var transsexuell var hon orolig för hur de skulle reagera.

– De kände ju mig som Nicklas, jag tror aldrig jag har varit så nervös som när jag skulle berätta, säger hon.

Madeleine Eklund har mångårig erfarenhet som elektriker. Hon har sen flera år tillbaka arbetat på en firma i Borås. Men fram till för två år sedan har hennes kollegor, chefer och kunder känt henne som Nicklas. 2017 kom hon ut som transsexuell och blev istället Madeleiene, något som Borås Tidning var först med att berätta om.

– Det kändes bara helt rätt. Jag har hittat hem liksom, säger hon.

När hon skulle berätta för sina kollegor under en midsommarfika på jobbet så var hon väldigt nervös och visste inte vad hon skulle få för reaktioner.

– Jag tänkte på hur människor kommer att ta det. Kommer jag bli utstött eller sparkad, berättar hon.

Mycket kramar

Men hon möttes istället av nyfikenhet och förståelse. Många frågade vad hon skulle ta för namn och vilket pronomen som de skulle använda.

– Det var mycket kramar och jag fick höra att jag var stark och modig, säger Madeleine.

Flera kollegor berättade att de först trodde att någon hade avlidit eftersom Madeleine hade varit så nervös när hon skulle berätta.

– Efteråt fick jag höra att människor trodde att jag skulle berätta att jag hade en dödsdom. Men de sa ”Jaha, det här var ju ingenting, det var ju ingen fara”, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.