Under pandemin kritiserade Magnus Gisslén ibland Folkhälsomyndigetens agerande. I september blir han ny statsepidemiolog. Foto: Alva Karlsson/SVT

Magnus Gisslén ny statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten efter Anders Tegnell

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren och läkaren Magnus Gisslén blir Sveriges nye statsepidemiolog efter Anders Tegnell.

Magnus Gisslén har varit ansvarig för covid-19- och hiv-vården i Göteborg. Han är professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Jag tror att jag kan göra nytta med den erfarenhet jag har och ser fram emot jobbet som är både roligt, spännande och ansvarfullt.

Under pandemin så riktade du ibland kritik mot Folkhälsomyndighetens arbete?

Jag tycker att myndigheten gjorde ett bra jobb och tog beslut som var korrekta. Det var kanske tidpunkten som jag inte alltid var överens om. Men det är lätt att vara en frifräsare när man står bredvid.

Är det slut med frifräsandet nu?

Som myndighetsperson har man förstås ett annat ansvar och det kommer jag att ta.

”Väl lämpad”

Sedan Anders Tegnell slutade som statsepidemiolog 2022 har Region Dalarnas tidigare smittskyddsläkare Anders Lindblom vikarierat på posten. Det kommer han fortsätta med tills Magnus Gisslén tillträder tjänsten i september, något SvD var först med att berätta.

– Magnus Gisslén är med sin breda bakgrund och gedigna kompetens mycket väl lämpad att axla rollen som statsepidemiolog, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar Ali Mirazimi på tre frågor om vad coronapandemin lärde oss. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.