• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Så vände Skatteverket efter frågorna från SVT om Magnus Fabbe Nilssons solceller. Foto: Lisa Johansson/SVT

Magnus satte solceller på stallet istället för huset – nekades avdrag

Uppdaterad
Publicerad

Vilket tak solcellsinstallationen görs på avgör om den omfattades av rotavdraget. För Magnus Fabbe Nilsson fick detta stora konsekvenser när han satte solceller på sitt stall istället för hustak – närmare 20 000 kronor.

Han är kritisk till att ”feltänket” hänger med i det nya avdraget.

På Magnus Fabbe Nilssons fastighet i Edsleskog, mellan Åmål och Bengtsfors, finns flera små byggnader. När han och hans fru skulle installera solceller föll valet på byggnaden med störst takyta i bäst läge – stallet. 

Men det var ett val som skulle kosta dem närmare 20 000 kronor. Eftersom de är privatpersoner och stallet en ekonomibyggnad så omfattades inte arbetet där av rotavdraget. 

– Jag kan ju inte välja tak för att maximera mitt avdrag, jag måste ju göra det för att få så mycket solel som möjligt, säger han. 

Slår mot landsbygden

Det Magnus Fabbe Nilsson är kritisk mot är att problemet följer med in i det nya avdraget för grön teknik som kommer att införas från och med januari 2021, eftersom det bygger på samma regelverk som ROT-avdraget. 

– Det är ett feltänk, och ett feltänk ska ju rättas till. 

Han anser att regelverket framförallt drabbar landsbygden eftersom det är hos privatpersoner där som takytor, likt den på hans stall, finns. 

Skatteverket vänder

I ett första samtal med Skatteverket bekräftar de att det är så här som reglerna faller ut. Men en dryg vecka senare återkommer de – efter frågorna från SVT har de gjort en ny tolkning. I det nya avdraget för grön teknik borde man som privatperson kunna använda det tak som lämpar sig bäst, även om det är en ekonomibyggnad. 

Ett besked som tas emot med glädje av Magnus Fabbe Nilsson, även om hans paneler redan är installerade. 

– Jag är ju glad för alla andra, för naturen och miljön.

Hör vad Skatteverkets rättsliga expert säger i klippet ovan.

Solcellsstöd blir Grönt avdrag

Alla ansökningar till solcellsstödet stoppades den 7 juli i år.

Det ersätts av ett skatteavdrag för grön teknik från och med januari 2021.

Avdraget fungerar på liknande sätt som ROT och RUT och har en maxgräns på 50 000 kronor per år. Det innefattar exempelvis kostnader vid installation av solceller och laddningsprodukter till elfordon.

Beslutet fattas formellt den 25 november i samband med att regeringens budget ska beslutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.