Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Susanne Malm är vd för Leva i Lysekil – ett av många företag som tagit del av investeringsstödet för att bygga en solcellspark Foto: TT / SVT Nyheter

Solcellsstöd stoppas – tusentals i kö

Uppdaterad
Publicerad

I Västra Götaland står nu över 3 000 i kö för besked om solcellstöd, men långt ifrån alla kommer få bidraget. Förklaringen är enkel: slut på pengar. Det kommunala bolaget Leva i Lysekil har tagit del av stödet, vilket varit viktigt för deras projekt med en solcellspark.
– Pengarna har gjort att vi kunnat bygga mer, säger Susanne Malm vd för Leva i Lysekil.

Det är Energimyndigheten som fördelar solcellsstödet till länstyrelserna runt om i Sverige. Men pengarna har snabbt tagit slut och ansökningarna har lagts på hög. I Västra Götaland väntar över tretusen på ett besked om stödet.

– De som sökte förra året och i början av 2020 kommer förmodligen få stöd, men vi har mycket jobb framför oss, säger Hanna Palmqvist, handläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

”Hade byggt ändå”

Strax utanför Brastad i Lysekils kommun håller det kommunala bolaget på att färdigställa en solcellspark där man kan hyra in sig. Enligt vd Susanne Malm har investeringsstödet varit viktigt, men inte avgörande.

– Vi hade byggt ändå för det är vår vision och ambition. Men det gör att vi kan bygga fler, säger hon.

Den vanligaste ansökan handlar om privatpersoner som vill ha solceller på sitt villatak. Det kommunala bolaget i Lysekil säger att intresset för att hyra in sig på solcellsanläggningen har varit stort.

– Det är många som vill bidra till ett bättre klimat, det är inte alltid man har möjlighet att ha solceller hemma och många bor i lägenheten men vill ha solceller.

  1. Västra Götaland: 4008
  2. Skåne: 3275
  3. Stockholm: 2862
  4. Östergötland: 1192
  5. Halland: 1133
  6. Jönköping: 965
  7. Uppsala: 957
  8. Södermanland: 884
  9. Kalmar: 858
  10. Örebro: 721

Beslutet om att stoppa ansökningarna togs av regeringen 11 juni 2020. I samband med det beslutade man också att tidsfristen förlängs till 30 juni 2021 för den som ska färdigställa sin solcellsanläggning.

Framtiden för solcellsstödet är ännu ovisst. Centerpartiet, tillsammans med Socialdemokraterna, Liberalerna och Milljöpartiet har lagt fram ett förslag om att privatpersoner ska kunna få en skattereducering vid köp av solceller.

Avdraget som föreslagits är på 15 procent och ändringarna skulle i så fall träda i kraft 1 januari 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer