Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårgårdas satsning på vätgas kan stoppas: ”Fruktansvärt och ledsamt” Foto: SVT/PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vårgårdas unika satsning på vätgas kan stoppas: ”Ledsamt”

Publicerad

Projektet har väckt internationellt intresse. Och prisats av Naturvårdsverket. Men Vårgårdas vätgassatsning riskerar nu att läggas ned.
– Det är fruktansvärt och ledsamt. Det finns inget annat att säga än att det är jättedålig situation. Huvudsaken är att hitta en väg framåt som är hållbar, säger Mikaela Engström (M), ordförande för Vårgårda Bostäder.

Helt självförsörjande på el – det var tanken när man började renoveringen av sex hyreshus i Vårgårda. Med hjälp av vätgas skulle överskottsenergin från solpaneler på taket lagras och sparas till vinterns mörka månader.

Men nu är det osäkert om lösningen med vätgas kommer att bli av. Enligt kommunen kommer Länsstyrelsen att klassa vätgasanläggningen som ”farlig verksamhet”. Frågan är om det då går att förvara vätgasen i panncentralen där det var tänkt, bara ett stenkast bort ifrån hyreshusen.

Ulf Bengtsson, vd.

– Eftersom det inte finns någon praxis eller några bestämmelser för den här typen av verksamhet med vätgasproduktion och lagring så har vi inga givna tal att gå på. Det är något som vi får komma fram till med de tillståndsgivare som finns, säger Ulf Bengtsson, interim vd för Vårgårda Bostäder.

Fyra vägar framåt

Kommunen har tittat på fyra alternativa scenarier. Det billigaste alternativet är att fullfölja renoveringen av husen, men utan vätgas och utan solceller på de tre återstående husen. Det beräknas kosta drygt 352 miljoner kronor.

Det dyraste alternativet är att fullt ut satsa på vätgaslösningen men att då bygga en ny byggnad för vätgasen. Då hamnar slutnotan på nära 374 miljoner kronor.

Utesluter inget scenario

Mikaela Engström (M).

För det kommunala bostadsbolaget handlar det om att se över hur bolagets ekonomi påverkas på sikt. Mikaela Engström utesluter inte att bolaget skulle behöva ta till än mer drastiska åtgärder, som att pausa renoveringen av de återstående husen.

– Skulle det vara så att vi ser att ekonomin inte klarar det så är vi tvungna till att avbryta, även om det så klart inte är något vi vill.

I klippet ovan kan du se hur tekniken är tänkt att fungera samt höra kommunalrådets Bengt Hilmerssons (C) syn på situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer