Hör kommunalrådet Bengt Hilmersson (C) om hur kostnaderna för projektet kunde sticka iväg. Foto: SVT

Kommunens renovering kan bli 70 miljoner kronor dyrare än planerat

Publicerad

Renoveringen av miljonprogramshusen i Vårgårda var redan kommunens största investering någonsin. Men kostnaderna har skenat. I ett värsta scenario blir bygget mer än 70 miljoner kronor dyrare än planerat.

– Man kan vara efterklok och kanske Vårgårda inte har råd att göra en så stor investering på en gång, säger kommunalrådet Bengt Hilmersson (C).

Enligt Mikaela Engström (M), ordförande för Vårgårda Bostäder, så handlar det bland annat om att renoveringen blev mer omfattande än vad som var tänkt, samt att man hittat asbest i husen. Men hon vill inte gå in mer på orsakerna då projektet just nu utreds i en extern granskning.

Notan kan sluta på 374 miljoner

Enligt planen skulle projektet kostat runt 300 miljoner kronor. Men enligt ett scenario kan slutnotan nu gå på nära 374 miljoner kronor. För Vårgårda kommun med drygt 11 000 invånare är investeringen enorm. Om Göteborgs stad skulle göra en lika stor investering sett till antalet invånare skulle det handla om drygt 19 miljarder kronor.

– Det är aldrig bra när ett projekt sticker iväg så som det här har gjort. Nu sitter vi i det läget som vi gör och då gäller det att utvärdera och se om det är möjligt att fortsätta framåt, säger Mikaela Engström.

Mikaela Engström (M). Foto: Privat

Vilket ansvar har ni som styrelse för att det har blivit på det sättet?

– Styrelsen har så klart det högsta ansvaret för bolaget tillsammans med vd. Nu har jag bara suttit i bolaget i strax över ett år. Men vi har så klart det högsta ansvaret.

Vad borde ni gjort annorlunda för att det inte skulle bli så här?

– Det finns mycket som skulle kunna gjorts annorlunda så klart. Jag tycker att den styrelsen som sitter i dag har vidtagit de åtgärder som behövs. Och med det syftar jag på det vd-byte som vi gjorde i år. Vi har väl haft misstankar och fick reda på i höstas att det skulle bli en kraftig fördyrning av projektet. Det är först nu som vi har siffror som visar på exakt hur. Det är något som påverkar hela bolaget. Den helhetsbilden har vi inte haft tidigare.

Hur orolig är du för ekonomin?

– Jag är extremt orolig så klart. Samtidigt så är jag övertygad att bolaget har den kompetensen som krävs för att vända det här.

SVT har sökt den tidigare vd:n som avböjer att kommentera.

I klippet ovan hör ni kommunens högsta politiker, kommunalrådet Bengt Hilmersson (C) om kostnaderna för projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.