Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På swingersklubben visar Maja vad det finns för olika rum, sexgungan och även järnsängen där man en gång klämde in 17 personer samtidigt enligt arrangören. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Maja, 61, går på swingersklubb – med 31-årig man

Uppdaterad
Publicerad

Sex är viktigt för att seniorer ska känna att de lever livet fullt ut, enligt en ny undersökning. För Maja, 61, blev swingerslivet en vändning efter ett långt förhållande hon inte var tillfreds med.

– Det blev en befrielse efter skilsmässan. Här upplever jag ett annat sex än vad jag haft förut, säger hon.

En Sifo-undersökning från hygien- och hälsobolaget Essity visar att sex är viktigt för att seniorer ska känna att de lever livet fullt ut.

Samtidigt är det få seniorer som har sex i den utsträckningen de skulle vilja ha. Bara 37 procent av männen och 47 procent av kvinnorna är nöjda med sitt sexliv.

Jämför man geografiskt är det i Göteborg som seniorerna är som nöjdast med sitt sexliv: Här har 47 procent sex i den utsträckning de vill, jämfört med 43 procent i Stockholm och 33 procent i Malmö.

Swingerslivet – en lösning

Maja lyckades bryta sig loss från vad hon beskriver som en relation där hon inte blev uppskattad sexuellt av sin partner. Hon vände sig till swingerslivet i fjol och när SVT träffar henne gör hon sig i ordning för att träffa sin nya swingerspartner, en 31-åring man från Skåne som hon kom i kontakt med via sociala medier.

– Han skrev till mig för att han var ensam. Jag förbarmade mig över honom som typ mamma för att han är mycket yngre än mig, säger hon och skrattar.

”Jag får mycket förfrågningar från unga killar”

Maja berättar att hon fann hon sitt intresse för swingers på Mellbystrand. Under midsommar samlas en stor grupp på stranden för att njuta av varandras kroppar.

Enligt Maja har många yngre män sökt sig till henne. Hon upplever att det är för att hon och personer i sin ålder är mycket säkrare i sig själva, vågar släppa och njuta på ett sätt som yngre ”osäkra kvinnor” har svårare att göra.

Vad säger du om folk som säger att det här är moraliskt fel?

Jag förstår dem. Jag hade nog också sagt samma sak för några år sedan. Men vi gör inget fel, vi gör ingenting som den andre inte vill, säger hon.

Fotnot: Maja heter egentligen något annat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Swingersklubbens arrangör berättar om spelreglerna och unga tjejer hon har tröstat som inte har kunnat säga ”nej” till andra män. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Undersökningen

• En Sifo-undersökning från hygien- och hälsobolaget Essity som besvarats av drygt 1000 personer i åldrarna 65-92 visar att sex är viktigt för att de ska känna att de lever livet fullt ut. 34 procent uppger detta.

• Särskilt män behöver sex för att känna att de är nöjda. 43 procent av männen svarar att det är viktigt eller väldigt viktigt jämfört med 25 procent av kvinnorna.

• På följdfrågan, om man har sex i den utsträckning man vill idag, svarar 42 procent att de har det. Männen är dock mer missnöjda än kvinnorna: 37 procent av männen mot 47 procent av kvinnorna är nöjda med sitt sexliv.

Källa: Sifo-undersökning från hygien- och hälsobolaget Essity

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.