Man begärs häktad efter knivattack på Gothia cup

Uppdaterad
Publicerad

En ledare för det tyska laget knivskars i benet. Därefter jagade gärningsmännen ungdomarna med samma kniv. Nu begär åklagaren att tingsrätten ska häkta en man i 20-årsåldern för knivattacken på Gothia cup.

Det var på onsdagskvällen som knivdramat utspelade sig – precis intill en skola där deltagande lag på Gothia cup bodde. En man knivskar då en ledare för ett tyskt lag i benet – så allvarligt att åklagaren valt att utreda det hela som försök till dråp. Gärningsmannen jagade också spelarna i det tyska laget – som fick fly in i skolan.

Snabbt efter händelsen grep polisen en man i 20-årsåldern misstänkt för händelsen. Nu meddelar kammaråklagaren Ulrika Åberg att misstankarna mot mannen stärkts så pass att hon ska begära honom häktad.

– Under dagen kommer vi att vidta några utredningsåtgärder, och under eftermiddagen kommer jag att begära honom häktad för de här brotten, säger hon.

Fåordig om detaljer

Brotten det handlar om är alltså olaga hot mot flera personer i det tyska fotbollslaget, och försök till dråp alternativt grov misshandel. Åberg uppger att man vet mycket om händelseförloppet, men hon säger att hon än så länge vill hålla detaljerna hemliga.

– Vi har skaffat oss en ganska god bild över vad som hände, men det har inte gått så många dagar än och jag vill inte säga alldeles för mycket i nuläget.

Hur påverkas utredningen av att det drabbade tyska laget åkt hem?

– Det får visa sig efter hand. Det finns också andra som varit på platsen som inte har åkt hem till Tyskland.

Misstänkt för fler brott

Enligt Göteborgs-Posten står mannen i 20-årsåldern också åtalad för flera brott i ett helt annat ärende. Rättegången i det ärendet kommer hållas inom kort, och då handlar det om brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman och narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.