Till vänster: Från rättegången där mannen dömdes till fängelse efter att ha rövat bort en nioårig flicka i Göteborg 2012. Till höger: Platsen där den tyska flickan hittades i mannens lägenhet. Foto: Arkivbild TT och Polisens förundersökning

Man hämtade 13-åring i Tyskland och våldtog henne – döms till fängelse

Publicerad

2012 kidnappade mannen en nioårig flicka när hon var på väg till Skårskolan i Örgryte i Göteborg. Nu döms samma man för att ha våldtagit en 13-årig flicka från Tyskland som han själv först åkt och hämtat till Sverige.

I april i år flög mannen som är i 30-årsåldern till Tyskland och tog med sig 13-åringen tillbaka till Sverige utan föräldrarnas vetskap eller samtycke. Nu döms mannen av Göteborgs tingsrätt  till 2,5 års fängelse för att ha våldtagit flickan i sin lägenhet i Göteborgsområdet. Mannen ska också betala ett skadestånd till flickan på drygt 140 000 kronor.

Förutom våldtäkt döms mannen även för egenmäktighet med barn, misshandel och barnpornografibrott.

Polisen spårade mannen via dator

Mannen ska via sociala medier fått kontakt med 13-åringen. Kontakten skapades över ett online-spel som båda spelade. Båda har också i förhör uppgett att de hade känslor för varandra.

Mannen mötte upp 13-åringen på en flygplats i Tyskland och de flög tillsammans till Sverige. På kvällen den dagen anmälde föräldrarna flickan försvunnen. Efter att föräldrarna anmält försvinnandet fann tysk polis spår i hennes dator som ledde till att svensk polis kunde gripa mannen.

När polisen slog till mot mannens lägenhet hittades flickan bakom tvättmaskinen.

Mannen har erkänt händelseförloppet, men inte brottsrubriceringen. Han menar att all kontakt har skett frivilligt och att det därför inte kan handla om våldtäkt utan istället om sexuellt utnyttjande.

Tidigare dömd för kidnappning

Mannen är tidigare dömd för att ha kidnappat en då 9-årig flicka i Göteborg 2012. Han höll då flickan inspärrad i en källarlägenhet, men anklagades inte för att ha gjort några närmanden. Han dömdes till fängelse i tre år och sex månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer