Foto: SVT/polisens förundersökning

Man i 50-årsåldern döms för mord på exfrun i Mölnlycke

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan dödades med knivhugg mot både halsen och bröstet. En stund senare ringde en man i 50-årsåldern till polisen och sa att han knivskurit sin exfru. Nu döms han för det uppmärksammade mordet i Mölnlycke till livstids fängelse. En av huvudfrågorna var huruvida det fanns ett hedersrelaterat motiv bakom dådet.

Mannen döms också för olaga hot och vapenbrott. Efter händelsen hittade polisen ett vapen bland de kläder som mannen slängt efter händelsen. Göteborgs tingsrätt beslutade också att att mannen ska betala över en halv miljon kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga.

Mannen ringde själv till SOS Alarm och berättade att han skadat sin före detta maka. ”Jag vill anmäla mig. Jag har slagit min före detta med kniv”, står det i transkriberingen av larmsamtalet. Under rättegången har dock mannen nekat till brott, även om han medgett att han varit på platsen.

Inget bevisat hedersmotiv

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för mord, och särskilt hänvisat till att hon ansåg sig ha bevis för att mordet varit planerat, och att det funnits ett hedersmotiv till dådet. Såväl mannen som kvinnan har kurdisk bakgrund, och enligt polisens förundersökning beslutades deras giftermål av deras respektive familjer. Efter att paret separerat träffade kvinnan en ny man, något som åklagaren menar skapade ilska hos den före detta maken.

– Han accepterade inte att kvinnan gift om sig med en ny man, sa åklagaren Lotta Nielsen till SVT Nyheter Väst tidigare i somras.

Men tingsrätten slår fast att något hedersmotiv inte är bevisat. Rätten väljer ändå att döma mannen till livstids fängelse, och i domen står:

”Att [50-åringen] kan ha påverkats av den kultur i vilken han vuxit upp i är närmast en självklarhet, men att den i avgörande avseende skulle ligga bakom det mord han utsatte [kvinnan] för är något tveksamt, inte minst med tanke på att den tilltalade helt förnekat detta.”

– Vi hade velat att tingsrätten skulle sätta ner foten och säga att det här är ett hedersrelaterat mord, säger Lotta Nielsen efter att domen fallit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.