Man knivrånad av åtta maskerade gärningsmän

Uppdaterad
Publicerad

Offrets plan var att sälja en tröja som han annonserat ut på nätet, men väl på plats vid Linnéplatsen så förändrades allt. Köparen ville inte prova tröjan där, utan föreslog istället att de skulle gå upp mot Naturhistoriska muséet. Där väntade ytterligare sju personer, minst en av dem var beväpnad med kniv.

Rånet ska ha inträffat kring 20-tiden på lördagskvällen, enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Mannen som ville sälja tröjan hade med sig två vänner. När de följt med köparen en bit i upp Slottsskogen så visade sig sju maskerade personer.

– Kompisarna som är med killen, blir misshandlade och slagna. Sedan blir rånoffret av av med bland annat airpods, mobil, jacka och tröjan han var där för att sälja, säger Christer Fuxborg.

Ofta unga gärningsmän

Gärningsmännen beskrivs som kortväxta och med mörka kläder och mask framför sina ansikten. Polisen går igenom övervakningsfilmer från spårvagnarna, eftersom den som utgett sig för att vilja köpa jackan kom till platsen med spårvagn.

Är det här ett vanligt tillvägagångssätt?

– Ja, det är ganska vanligt. Andra sätt kan vara att man bestämmer träff via en dejting-app, Snapchat eller liknande för att käka eller ta en öl. Då är det inte ovanligt att det senare dyker upp några killar och att det slutar i ett rån, säger Christer Fuxborg.

Han tillägger att påhittigheten kan vara ganska stor. Det handlar ofta om unga gärningsmän i 20-årsåldern, ibland yngre. Det de kan komma åt är bland annat jackor som kan kosta flera tusen, eller dyra mobiltelefoner.

Ingen har behövt uppsöka sjukhus. Händelsen utreds som grovt personrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.