Pernilla Wadebäck och försvunna Helena Andersson. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Man mordmisstänkt i Helenafallet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan ha fått ett genombrott i fallet med Helena Andersson som försvann för 25 år sedan i Mariestad.
En person har nyligen delgivits misstanke om mord, rapporterar SR P4 Skaraborg.

Mannen anhölls för två veckor sedan och förhördes ingående kring det så kallade Helenafallet, en 22-årig kvinnas försvinnande sommaren 1992. Mannen delgavs också misstanke om mord. Dagen efter släpptes han, utan att ha gjort några medgivande.

– Misstankarna kvarstår och utredningen mot honom fortsätter, säger kommissarie Lars Johansson, ansvarig för utredningen på polisens enhet för grova brott i Skövde, till P4 Skaraborg.

Var på samma fest

Polisutredningen har stått still i många år. Kvinnan försvann en juninatt när hon skulle gå hem från stadshotellet i Mariestad. Dagarna efteråt hittade polisen hennes skor och ringar i ett skogsparti bara ett hundratal meter från familjens villa.

Den nu misstänkte mannen har varit intressant för utredarna i många år, men har aldrig tidigare varit frihetsberövad för inblandning i försvinnandet. Han var också, precis som kvinnan, en av besökarna på stadshotellet den aktuella kvällen.

Känslosam granskning

De båda reportrarna bakom P4 Skaraborgs granskning var själva nära vänner till Helena Andersson.

– Det har varit väldigt speciellt att göra den här granskningen. Jag har ju själv levt med det här mordet i 25 år, säger Pernilla Wadebäck till SVT Nyheter Väst.

Pernilla Wadebäck berättar att det här är första gången hon arbetar journalistiskt med försvinnandet.

Reportrarna Pernilla Wadebäck och Mats Öfverström. Foto: Sveriges radio

– Det har varit så många rykten och spekulationer under åren att jag har haft en känsla av att man borde försöka berätta så mycket som är möjligt om vad som är känt. Det känns bra att få göra det nu, säger hon.

Samtidigt har det varit mycket känslor.

– Det har det varit. Det som känns väldigt skönt är att familjen har varit med på det här från första början, de är positiva till att vi gör granskningen, säger Pernilla Wadebäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helenafallet

Mer i ämnet