Man överdrev funktionshinder – döms för grovt bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern från Skövde beviljades personlig assistans för sådant som att gå på toaletten och tvätta sig. Men funktionshindren var grovt överdrivna. Nu döms han tillsammans med en kvinnlig vän för grovt bidragsbrott.

Från januari 2011 till maj 2016 betalade Försäkringskassan ut drygt 4 miljoner kronor till mannen för personlig assistans, medan Skövde kommun betalade drygt 700.000 kronor. Ungefär hälften av summan måste mannen och kvinnan nu betala tillbaka.

Pengarna skulle gått till att betala personliga assistenter, men detta arbete har aldrig utförts, eller varit av sådan art att det inte berättigat till assistansersättning, enligt domen. Mannen och kvinnan har tillsammans fejkat tidrapporter. Kvinnan, som är i 40-årsåldern, har själv under en period varit anställd som personlig assistent åt mannen. Men enligt domen är det osannolikt att hon utfört arbetet, då hon samtidigt hade andra jobb.

Döms mot sitt nekande

– Det är allvarligt att missbruka systemet på det här sättet och många som verkligen behöver hjälp drabbas istället, sade Britt-Marie Johansson, kammaråklagare, till SVT i samband med att åtal väcktes.

Mannens advokat Fredrik Almer sade inför rättegången att mannen inte hade något uppsåt.

– Han nekar till brott, men har medgett vissa omständigheter. Han är multisjuk och behöver stöd och stöttning i sin vardag, men behoven fluktuerar över tid.

Reste sig upp ur rullstolen

Central bevisning i fallet har varit en film från en privatperson där mannen ses resa sig ur sin rullstol, fälla ihop densamma och lägga in den i bilens backlucka – varpå han helt själv kör iväg.

Nu döms mannen till att betala tillbaka 2.200.000 kronor till Försäkringskassan, medan kvinnan tillsammans med honom ska betala nästan 370.000 kronor. Båda slipper fängelse och får istället en villkorlig dom.

LÄS MER: Åtalas för att ha fejkat funktionshinder

Två män frias

En del av det belopp som åklagaren yrkade på krävs inte tillbaka eftersom tingsrätten inte anser det bevisat att en del av pengarna faktiskt gått till det de varit avsedda för. Av samma anledning frias två män för medhjälp till grovt assistansbrott. De misstänktes ha låtit sig anställas som personliga assistenter åt mannen, utan att sedan utföra arbetet. Det går dock inte att bevisa, enligt domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.