Foto: TT

Man träffad av blixten utanför Vinga – hämtades av ambulansbåt

Uppdaterad
Publicerad

En man och hans son träffades av blixten när de var ute med en fritidsbåt. Båda fördes till sjukhus och pappans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.

Mannen som är i 50-åldern ska tillsammans med sin son ha varit ute med en fritidsbåt då det kraftiga regn- och åskvädret drog in över skärgården. Strax före klockan 14 på söndagseftermiddagen slog sonen larm om att pappan hade träffats av blixten.

Sonen, som är i 20-åldern, ska själv ha påbörjat hjärt- och lungräddning, innan de båda fördes till Fiskebäck med Sjöräddningens ambulansbåt Rescue.

– Enligt mina uppgifter var båda två vid medvetande när de kom i land, säger Isac Östman, assisterande sjöräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Pappans tillstånd allvarligt

Därefter fördes de båda till sjukhus med ambulans. Pappans tillstånd var runt 15:30 allvarligt men stabilt och sonens skador lindriga, enligt Sahlgrenskas presstjänst.

I samband med ovädret fick Sjöräddningen in flera larm, bland annat om grundstötningar. Mer regn förväntas enligt SMHI kommande dagar, och temperaturerna tros även sjunka.

Mycket ovanligt att drabbas

Att en person träffas av blixten är ytterst ovanligt. Risken har uppskattats till omkring 0,1 promille under ett åttioårigt liv. I Sverige har fem–tio personer per år sådan otur. De allra flesta överlever dock. Enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg är det bara cirka ett av fem blixtnedslag som får en dödlig utgång.

Farligt att träffas direkt

Det vanligaste sättet en skada uppstår är att blixten träffar ett objekt först, som sedan leder den vidare till den drabbade.

Farligast är att träffas direkt av blixten eller att träffas av en sidourladdning direkt in i huvudet. Det kan innebära dödlig utgång eller svår elektrisk chock och svåra brännskador, enligt SMHI. I Sverige åskar det i genomsnitt 5 till 20 dagar om året, enligt SMHI, vilket kan jämföras med Amazonas som kan ha ungefär 250 åskdagar per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer