Foto: TT / SVT

Man våldtog fosterhemsplacerade barn – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen dömdes en man i Västsverige för våldtäkt och för att ha utfört sexuella övergrepp mot två små barn som var fosterhemsplacerade hos mannens mamma.

Vänersborgs tingsrätt meddelade i dag domen mot mannen och anser att han är skyldig till åtta fall av grov våldtäkt mot barn gällande en flicka och två fall av grovt sexuellt övergrepp mot samma flicka. Mannen anses också skyldig till sexuella övergrepp mot en annan flicka. Det var GT först med att rapportera.

Barnen var fosterhemsplacerade hos mannens mamma och var bara några år gamla när övergreppen ägde rum. Övergreppen ska ha pågått under nästan ett års tid i en kommun i Västsverige. Någon orosanmälan hade inte nått kommunen innan mannen greps av polisen i somras.

”Särskilt utsatt”

Tingsrätten anser att de sexuella övergreppen han döms för är grova eftersom flickan var mycket ung och att hon var särskilt utsatt på grund av sina tidigare uppväxtförhållanden samt relationen till den dömde mannen.

Mannen ska betala skadestånd på 350 000 kronor till den ena flicka och 45 000 kronor till den andre.

Tingsrätten dömer även mannen för grovt barnpornografibrott och grovt förtal.

Mannen döms till sju års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.