Till vänster skolbyggnad som brinner i Gråbo 2007. Tillhöger skolkommunalrådet i Göteborg, Karin Pleijel (MP). Foto: Adam Ihse / TT / SVT

Gårdstensmodellen en förebild för att motverka skolbränder

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skolor brinner i Västra Götaland, och skolkommunalrådet i Göteborg tror att samhället behöver samverka mer för att komma tillrätta med problemet.

Skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) lyfter fram samverkan som en viktig grund för att motarbeta anlagda skolbränder i Göteborg. Det är inte bara skolan som har ansvaret, utan även föreningsliv, socialtjänst, polis och bostadsbolag menar hon.

– Det handlar om hela samhällsstrukturen där många goda krafter som samverkar innebär att det här inte händer i så stor utsträckning, säger Karin Pleijel.

Gårdstensmodellen

Som exempel på en samhällsaktör som har lyckats tar hon upp Gårdstensbostäder som har skapat Gårdstensmodellen. Något som enligt henne har lyckats lyfta en krisande stadsdel.

Modellen innefattar bland annat trygghetsvärdar i området, varsamma hyreshöjningar och engagemang för ungdomar på somrarna, berättar hon.

– Det är en framgångsfaktor och den kan man lära sig av på flera håll, säger Karina Pleijel.

”Jätteviktig roll”

En aktör som är extra viktig i sammanhanget är vårdnadshavarna enligt Karin Pleijel.

– Medborgarna själva har en jätteviktig roll i att skapa ett samhälle där den kriminella banan inte blir den lockande banan framåt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.