Många bebisar läggs in akut för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

90 procent av alla barn som läggs in på barnmedicin vid Östra sjukhuset i Göteborg gör det efter att ha fått covid-19. Det uppger läkare för SVT Nyheter Väst.

– Den absoluta majoriteten som vi lägger in har en coronainfektion. I går hade vi en enda som inte hade viruset, berättar Hannah Sjöstedt, specialistläkare på Östra sjukhuset.

– Tidigare under hösten var det väldigt mycket RS-virus men sedan två veckor har vi sett att den absoluta majoriteten har en coronainfektion, säger Hannah Sjöstedt.

Varje dag läggs mellan 12 och 15 barn in på barnmedicin Östra sjukhuset i Göteborg. De allra flesta är barn under tre månader. Nu ser man att en mycket stor andel, så hög som 90 procent, har covid-19.

Coronapandemin

Skyddar amning? I klippet ovan kan du höra läkaren berätta om vad man ska tänka på som förälder.

– Framför allt så är det de små barnen, som bara är några veckor eller ett par månader som har hög feber och lite svårt att äta. Det handlar inte om att de behöver syrgas som vid RS. Det nya är att de läggs in med coronaviruset i större utsträckning och det är lite förvånande tycker jag, säger Hannah Sjöstedt.

Barnmedicin provtar alla barn som läggs in för covid-19 och därför kan man se att det är en stor skillnad sedan tidigare. De flesta vårdas mellan 12 till 24 timmar på barnmedicin.

”Tyder på en stor smittspridning”

Enligt Hannah Sjöstedt stämmer det fortfarande att barn inte riskerar att bli så sjuka i covid-19. Att så många barn som läggs in är inget man behöver vara extra orolig över.

– Om man har ett litet barn som har feber över 38 grader så vill vi titta på barnet.

Kan det vara så att de blir sjukare av omikron?

– Vi har inte sett att de är sjukare än andra virus. Jag tror att det tyder på att det är en stor smittspridning i samhället just nu och att det även är bland barnen.

Inte förvånad

Även på Karolinska sjukhuset i Stockholm ser man en ökande trend, uppger presstjänsten.

Att fler barn med Covid-19 söker vård akut gäller inte bara i Göteborg, utan det är något som förekommer i hela landet. Peter Almgren, suppleant i Barnläkarföreningens styrelse, kommenterar det så här:

– Jag är inte förvånad över det höga trycket eftersom smittspridningen är så hög just nu. Det är jättemånga som är infekterade just nu och det är fortfarande så att risken att bli svårt sjuk är låg för barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet