Helen van Dijk är ordförande i lidköpingsavdelningen av American Car Club Sweden, som brukar ordna den officiella cruisingen på Power Big Meet. I år var den inställd, men många bilar kom ändå. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Spontancruising i Lidköping trots inställt Power Big Meet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att den årliga stora bilträffen Power Big Meet ställts in på grund av coronapandemin kom ändå många bilentusiaster till Lidköping i helgen. Kommun och polis befarade stök och bråk, men det höll sig ganska lugnt.

– Det har fungerat bra tycker jag, säger Helen van Dijk, ordförande i American Car Club Sweden i Lidköping.

Flera centrala gator hölls avstängda, men det blev ändå spontancruising med flera hundra bilar på annat håll. Helen van Dijks förening ACCS brukar ordna den officiella cruisingen på Power Big Meet. Nu när det är inställt uppstår det ändå spontancruising som föreningen inte står bakom. Men det har ändå fungerat ganska bra.

Sent på natten mellan lördag och söndag uppstod en del bråk, men det orsakades inte av entuiasterna som rest hit i amerikanare, utan utav ”ett litet annat klientel”, som polisen uttrycker det.

Coronaviruset i Västsverige

– Entusiasterna i amerikanare brukar inte vara de som bråkar. Det är snarare en svans av andra som dyker upp och kan bete sig illa, menar Helen van Dijk.

Tusentals bilar brukar dyka upp på det årliga Power Big Meet. När evenemanget nu ställdes in, visade det sig att många ändå behållit sina bokningar av boende i Lidköping. Minst 300 bilar har funnits i Lidköping i helgen.

– Vi stängde av vissa kritiska områden i staden under helgen, men i övrigt har vi försökt hålla staden öppen och välkomnande, säger Anna Ohlin Ek, vd för det kommunala bolaget Destination Läckö-Kinnekulle och samordningsansvarig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet