Allt färre gör högskoleprovet. Foto: TT

Färre gör högskoleprovet i år

Publicerad

Idag skrivs högskoleprovet runt om i landet. I år har knappt 56.000 personer anmält sig. Det är en minskning med 16 procent jämfört med förra hösten och den näst lägsta siffran sedan 2012.

Trenden har synts under några år men höstens nedgång är större än på länge.  Inte sedan hösten 2012 har så få valt att göra högskoleprovet som idag, vilket siffror från Universitets- och högskolerådet visar.

Minskningen gäller på samtliga 21 provorter i hela landet och totalt är alltså minskningen 16 procent. I Göteborg, exempelvis, hade närmare åtta tusen personer anmält sig förra hösten. I år har siffran sjunkit med fler än tusen personer.

– Vi ser ett par olika förklaringar. En är att vi i år har kortare anmälningsperiod än tidigare, bara två veckor. Det kan ha påverkat, alla kanske inte har snappat upp det, säger Eva Holmestig, kommunikatör på myndigheten.

Men den mer troliga förklaringen sägs vara konjunkturen, att det finns gott om jobb i samhället.

– De allra flesta som skriver högskoleprovet är i åldern 18-24. De har ganska stora möjligheter på arbetsmarknaden just nu och då minskar intresset att söka till universitet eller högskolor, säger Eva Holmestig.

Minskat studieintresse

Även ansökningarna till landets högskolor och universitet har minskat, om än inte lika kraftigt. Orsaken tros vara densamma.

– Det är många ungdomar som tänker att de vill arbeta några år medan de funderar ordentligt på vad de vill studera i framtiden, säger Eva Holmestig.

I höst sökte totalt drygt 19 000 personer inför vårens antagningar till landets lärosäten. Det är liten minskning jämfört med förra hösten.

Idag sätter sig knappt 56 000 personer i skolbänken för att göra högskoleprovet. Foto: TT

Universitets- och högskolerådet oroar sig dock inte särskilt mycket över det minskande intresset.

– Nej det gör vi inte. Antalet sökande är fortfarande mycket stort, trots minskningen, säger Eva Holmestig.

Antalet anmälda brukar också alltid vara betydligt högre på våren, inför höstens antagningar.

– Vi får se om vi ser en fortsatt minskning i vår också, säger Eva Holmestig.

Så många anmälde sig till högskoleprovet

  • Hösten 2017: 55 741
  • Hösten 2016: 66 258
  • Hösten 2015: 70 534
  • Hösten 2014: 69 173
  • Hösten 2013: 63 412
  • Hösten 2012: 51 662

Källa: UHR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.