Smittskyddsläkare oroar sig för att färre vaccinerar sig mot TBE Foto: Västra Götalandsregionen

Många ”hot spots” för TBE i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Förutom Stockhom-Uppsalaområdet är Västsverige den region med flest TBE-fall per år. Att det är färre som vaccineras mot TBE i år är mycket allvarligt enligt biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

– Vi behöver inte allvarliga TBE-fall som kräver mycket intensivvård i dessa coronatider, säger han.

De senaste åren har antalet TBE-fall i Västra Götaland ökat markant. Från att legat runt 20 fall per år har antalet skjutit till över 60 fall per år de senaste tre åren.

Och allt färre vaccinerar sig, vilket märks av på en minskad efterfrågan av vaccination hos tillverkare. Särskilt när det gäller barn noteras detta – en av de största tillverkarna har mars till juni sålt mindre än häften av det vanliga antalet barndoser.

– TBE är en mycket allvarlig sjukdom som kan göra dig mycket sjuk. Därför är det viktigt att man vaccinerar sig, säger Peter Nolskog.

Han berättar att han får många rapporter om att det är gott om fästingar, framförallt i Skaraborg.

– Jag plockade själv tre stycken i morse, då hade jag bara gått runt huset, säger han.

Primärvården hinner inte med TBE

Dessutom ser Peter Nolskog en risk att färre vaccinerar sig när primärvården har fullt upp med coronapandemin.

– Jag pratade med en vårdcentral i Lidköping, som är ett område med mycket TBE, och där hade de lagt ner sin vaccinering och hänvisade till privata aktörer, berättar han.

Det är Åsgårdsskogens vårdcentral som i nuläget hänvisar all vaccination till privata akörer

– Att man inte kan boka tid på vårdcentralen, utan måste gå på drop-in hos fästingbussen gör att det är fler som inte har möjlighet att vaccinera sig.

Det finns flera ”hot spots” i regionen, bland annat runt om Vänern, men även i Bohuslän. På smittskydd Västra Götalands hemsida kan du se en karta över de värst drabbade områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.