Svalt intresse för TBE-vaccination. Foto: SVT

Färre vaccinerar sig mot TBE

Uppdaterad
Publicerad

Fästingar som bär på TBE-smitta finns i allt fler delar av landet. Sjukdomen kan leda till livslånga – och allvarliga – problem. Ändå har färre personer vaccinerat sig i år. Särskilt när det gäller barn noterar vaccinatörer och vaccintillverkare en minskad efterfrågan – en av de största tillverkarna har mars till juni sålt mindre än häften av det vanliga antalet barndoser.

Husbilarna som erbjuder fästingvaccination är en bekant syn utanför stormarknader och matbutiker. Intresset för att vaccinera sig inför sommaren brukar vara stort – men inte i år.

Kunderna har varit långt färre än tidigare.

– Det bekymrar oss att färre vaccinerar sig, säger Peter Gutniak verksamhetschef för Vaccinationsgruppen. Särskilt att det är färre barn med tanke på att barn löper störst risk eftersom de rör sig mer ute i naturen

Minskningen bekräftas av en av de stora vaccintillverkarna Pfizer sålt betydligt färre doser än förra året.

– Jag tror att det finns en rädsla för att smittas av corona och att man kanske inte tänker på att man kommer att vistas utomhus i större utsträckning än andra år, säger Peter Gutniak .

Gott om fästingar

– Det finns gott om fästingar i markerna, säger fästingexperten Kajsa Glemhorn. Att tala om ”fästingår” är meningslöst, alla år är fästingår.

Vi gör intervjun med Kajsa Glemhorn bakom en förskola i en skogsbacke på Lidingö och det tar bara någon minut innan den första fästingen kryper upp på SVT:s utsände. Stockholmstrakten hör till de delar av landet där TBE-smittan funnits länge, men för varje år konstateras sjukdomsfall i allt fler delar av landet. Och även om man bor i en landsända utan känd TBE är det en god ide att vaccinera sig, säger Kajsa Glemhorn. 

– Något fall måste ju vara den första och är man ute mycket i markerna skulle jag rekommendera att man vaccinerar sig även i andra områden.

Billig livförsäkring

Kajsa Glemhorn säger att även om det kostar en slant så är det en billig livförsäkring

– Jag vet flera som det har gått riktigt illa för.

Hon rekommenderar alla som varit ute i naturen att efteråt titta över kläder och hud, oavsett om man är vaccinerad eller inte. Borrelia är en betydligt vanligare fästingburen sjukdom och går inte att vaccinera sig mot, men till skillnad mot TBE går den att behandla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer