Klas Friberg om nazistdemonstrationen. Foto: SVT

Många klagomål om NMR-demo prövas ej

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att inte pröva många av de klagomål som inkommit om polisens beslut att ge Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd för en demonstration den 30 september.

Bland dem som är negativa till demonstrationen i centrala Göteborg anses bara Svenska Mässan och Judiska församlingen vara berörda på ett sådant sätt att de har rätt att överklaga. ”Det finns enligt svensk rätt ingen allmän rätt att få ett överklagande av Polismyndighetens beslut prövat av domstol”, skriver förvaltningsrätten.

Demonstrationen planeras starta vid Svenska mässan, där bokmässan just då pågår, och passerar i närheten av Judiska församlingens synagoga, där högtiden jom kippur firas samma dag.

Flera andra organisationer har också skickat in överklaganden, liksom 24 privatpersoner. Men deras synpunkter kommer alltså förvaltningsrätten inte att ta ställning till.

LÄS MER: Svenska mässan överklagar nazistdemonstration

Rättens dom i själva sakfrågan om demonstration eller inte väntas komma i början av nästa vecka.

NMR själva har också klagat på polisens beslut om marschväg och tid för demonstrationen, och kommer att få sin överklagan prövad som part i målet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.