Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Naraine har studerat självförsörjning inom region och kommun och är nu planarkitekt på Skara kommun. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Arkitekten: Därför kan Skaraborgs små stadskärnor vara en fördel i kristider

Uppdaterad
Publicerad

Skaraborg med många mindre stadskärnor med nära anknytning till landsbygden har större chanser att klara sig i kris- eller krigstider än en stor stad som Göteborg där matförsörjningen snabbt blir problematisk.

Det konstaterar arkitekten och matsystemdesigner Jonathan Naraine som i en masteruppsats på Chalmers.

Han är arkitekten som vill se fler mindre städer i framtiden. Kriser och nu också krig i Europa visar att det är regioner med stor koncentration till en större ort som är mest sårbara, menar Jonathan Naraine.

I sin masteruppsats på Chalmers förra året konstaterar han att områden med många mindre stadskärnor och nära till en levande landsbygd emellan är framtidens framgångsrecept, inte minst i kris- eller krigstider.

Skaraborg tydligt exempel

Han resonerar också över hur regioner och kommuner kan bli mer självförsörjande.

– Skaraborg är ett bra exempel på ett sådant område, säger Jonathan Naraine.

Nu är Jonathan planarkitekt på Skara kommun. Han har under flera år varit engagerad i lokal matförsörjning och var med och startade en sajt där människor som vill odla, men saknar mark, kan kopplas ihop med människor som har mark över.

Se Jonathan Naraines visioner i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.