Judith Fagrell, kyrkoherde i Sävare församling, har fått stor uppbackning efter sitt uttalande om skolavslutningar. Foto: SVT

Massiva reaktioner på prästen Judiths agerande mot skolan i Sävare

Publicerad

Kyrkoherden Judith Fagrells nej till skolavslutningar i Sävare kyrka har fått många reaktioner sedan bland andra SVT rapporterade om detta förra veckan.

– Jag har fått väldigt många telefonsamtal och mail efter reportaget, säger Judith Fagrell.

– Men det är övervägande positiva reaktioner. Både kristna och de som inte är kristna har hört av sig och sagt att de tycker beslutet är logiskt och att de stödjer det.

Judith Fagrell beslutade att från och med i år helt sonika säga nej till skolor som vill ha skolavslutning i kyrkan eftersom hon och kyrkorådet tycker det blir meningslöst eftersom det inte får förekomma några kristna inslag i ceremonin.

– Vi är inte bara en förening som upplåter lokaler utan en kyrka, en levande kyrka, och då måste vi stå trogna det uppdraget, förklarade Judith Fagrell beslutet för SVT Nyheter Väst.

Intressekonflikt

Hon menar att det blir en intressekonflikt mellan kyrkans uppdrag att predika kristendomen och rektorer som i sin strävan att följa skollagen vill kontrollera det som sker i kyrkorummet och vill läsa prästers manus.

– Jag har hellre femton skolbarn här på påskvandring som vi håller i, än 300 på en skolavslutning där skola och rektor styr innehållet, säger kyrkoherde Judith Fagrell.

Från skolornas ledning har hon däremot inte hört någonting. Judith Fagrell hade velat att skolorna och kyrkan gemensamt gick ut och informerade om beslutet och dess grunder. Men i stället skickade skolorna ett mejl till föräldrarna. Chefen för barn och skola i Lidköpings kommun, Camilla Brolin, har sagt till SVT Nyheter Väst att hon respekterar församlingens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.