Peter Thörn. Foto: TT/Pressbild

Så många företagare jobbar utan försäkring

Uppdaterad
Publicerad

Var femte svensk småföretagare saknar försäkring, enligt Småföretagarnas riksförbund. Det kan innebära en katastrof när olyckan väl är framme.
– Det är en onödig risk man tar, säger ordförande Peter Thörn.

Omkring en femtedel av Sveriges alla småföretagare tecknar aldrig försäkring för sin verksamhet, eller är felförsäkrade, enligt Peter Thörn, ordförande för Småföretagarnas riksförbund.

– Man riskerar att hela företaget går omkull om något händer. Alla önskar ju att det inte ska hända något, men verkligheten är att det händer, säger han.

Han förklarar att anledningen till att företagare inte försäkrar sig är antingen att de inte har råd, eller chansar och hoppas att inget kommer att hända. Men han tror också att det har med okunskap att göra – att en del företagare kanske tror att det räcker med hemförsäkring.

– Man kanske helt enkelt inte inser att man behöver en försäkring för företaget, förklarar han.

”Pengar kan försvinna”

Han menar att de företag som jobbar med lagerverksamhet eller med kunder på ett kontor riskerar man att drabbas extra hårt vid en olycka.

– De pengar som är bundna i företaget kan försvinna. Eller om man har en verksamhet som utgår från ett kontor där man träffar kunder så kan man plötsligt inte bedriva sin verksamhet eller få in intäkter om det händer något, förklarar han.

Svårt att få hjälp

Han framhåller att det är värt att ta den extra kostnaden som en försäkring innebär.

– I förhållande till konsekvenserna om man inte har försäkring så är det inte dyrt, säger han.

Och när olyckan väl är framme tror Peter Thörn att det är svårt att få hjälp.

Vad kan man få för hjälp om man som småföretagare drabbas?

– Jag tror inte att det finns någon allmän hjälp att få. Man får reda sig själv, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.