Hör varför Hashim inte tecknade försäkring. Foto: SVT

Hashim hade ingen försäkring – förlorade allt i branden

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de drabbade i den svåra branden i Borås i slutet på februari saknade försäkring. Hashim Sultani förlorade sitt livsverk i storbranden och utan försäkring har han nu varken pengar eller lokal.

– Jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger han.

Det var i slutet av februari som storbranden härjade i en företags- och industrilokal intill köpcentret Knalleland i Borås. Omkring 20 hyresgäster fick sina lokaler totalförstörda i branden. 

Hashim Sultani hade två verksamheter där den ena inte var försäkrad. Nu har han varken kontrakt eller lokal, och säger att han har förlorat en och en halv miljon kronor. 

– Allting som jag hade byggt upp under 20 år har jag nu förlorat. Tre bilar brann inne. Jag hade massa verktyg och 1500 däck som brann upp. Runt 50 kunder hade sina däck i mitt däckhotell här, säger han.

Flera oförsäkrade

Enligt kommunen och räddningstjänsten saknade runt 5 av de cirka 20 drabbade hyresgästerna försäkring. Bland de oförsäkrade finns både föreningar och företagare.

Hashim Sultani minns dagen när han försökte hjälpa till vid branden. Han berättar att själv hade gastuber som han ville få ut ur byggnaden.

– Elden startade vid klockan 9.15 och spred sig långsamt. Klockan 12 började min lokal ta eld. Jag hade totalt fem bilar i lokalen och vi lyckades få ut två av dem. Jag ville få ut fler saker, men polis och räddningstjänst tillät mig inte för det var farligt.

Trodde försäkring ingick i hyran

Varför hade du inte försäkring för verkstaden?

– För jag betalade mycket i hyra och jag trodde att försäkring ingick tillsammans med el och vatten.

Hashim Sultani säger att han sedan branden i slutet på februari har svårt att sova.

– Jag kan jag inte tänka klart alls. Jag har förlorat alla pengar och investeringar jag hade. Jag vet inte vart jag ska ta vägen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.