Så här såg det ut vid branden i Knalleland i Borås. Foto: SVT

Storbranden i Knalleland: Skador för 120 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den totala skadekostnaden för storbranden i Knalleland i Borås i februari bedöms vara 120 miljoner kronor. Det visar en utredning som Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund gjort.

Under morgonen den 27:e februari började det brinna i en företags- och industrilokal intill köpcentret Knalleland.

Branden ska ha startat i samband med att en truck skulle laddas. Det var när en kabel från en batterliaddare sattes i ett eluttag, men den exakta orsaken har ännu inte kunnat fastställas.

Storbranden i Borås

Sent larmat

Branden tros ha startat vid klockan 8.45 på morgonen. Men det första larmet till SOS Alarm inkom först klockan 09:06. Inringaren satt då i sin bil och körde mot platsen när han larmade. Han ska ha blivit väckt av en anhörig som i sin tur blivit kontaktad av en person på plats.

– Att RCB inte fick larmet utan blev informerad tack vare en kollega får anses som anmärkningsvärt och inte acceptabelt, skriver räddningstjänsten i sin rapport.

26 minuter från att branden startat

Enligt rapporten har det gått drygt 26 minuter från att branden startat tills att räddningstjänsten kom till platsen. Branden orsakade totalskador för runt 120 miljoner kronor för ett 20-tal verksamheter och föreningar.

Ingen person kom till skada i branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Borås

Mer i ämnet