Ett större smittoutbrott har konstaterats på ett äldreboende i Partille. Samtidigt vaccineras allt fler mot viruset. Foto: Johan Nilsson/TT

Många smittade på äldreboende i Partille

Publicerad

Arton personer har bekräftats smittade av covid-19 på ett större äldreboende i Partille.

– Vi kommer att lämna in en Lex Maria-anmälan på måndag för att det ska utredas hur så många kunnat bli smittade, säger Erika Hägg, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Partille.

På det aktuella boendet finns två boendekomplex med plats för cirka 130 personer. De senaste dagarna har flera fall av covid-19 upptäckts, något som Göteborgs-Posten var först med att berätta om.

– Smittan har spridit sig mellan flera enheter, och då måste vi försöka ta reda på var det har brustit, säger Erika Hägg till SVT Nyheter Väst.

Sedan tidigare har man avrått från besök till boendet, just med tanke på smittrisken. Ändå har det varit många besök under helgerna.

– Men vi vet inte om det är via besökare som smittan kommit in eller på annat sätt. Det är en av de saker som behöver utredas nu, säger Erika Hägg.

Smittan kan lika gärna ha kommit in via till exempel personal som varit smittad men symtomfri.

– En glad nyhet i allt detta är ändå att 90 procent av de boende på våra äldreboenden nu har fått sin första dos av vaccin mot covid-19. De som har bekräftad smitta måste vänta ett tag tills de också kan vaccineras, säger Erika Hägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.