Stefan Näslund är orolig för att hans sambo inte får det sömnmedel hon behöver för att fungerar i vardagen. Foto: Privat / TT

Stefans sambo utan medicin: ”Bedrövligt att det ska vara så”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler läkemedel saknas när patienter ska hämta ut dem på apoteket, de är restnoterade och är helt enkelt slut. Familjen Näslund är drabbad, mitt i en familjekris.

Stefan Näslund svarar i sin mobiltelefon. Han befinner sig på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg och ursäktar sig, han måste byta rum. Stefans dotter är allvarligt sjuk och familjen spenderar mycket tid på sjukhuset. Mitt i denna kris så har familjen drabbats av ett aktuellt problem – restnoterade läkemedel. Stefans sambo lider av panikångest och behöver medicin för att sova, men den kan hon inte få tag i nu.

– Helt ärligt så tycker jag att det är förjävligt. När det kommer till receptbelagda mediciner ska de inte kunna bli restnoterade överhuvudtaget. Det kan få bedrövliga konsekvenser beroende på sjukdom, säger Stefan Näslund. Han har blivit ombedd av sin sambo att uttala sig i hennes ställe.

Orkar inte ta hand om dottern

Att ett läkemedel blir restnoterat innebär att läkemedlet inte går att beställa, att tillverkaren av olika anledningar inte kan leverera läkemedlet till sjukhus och apotek. På grund av panikångestsyndrom behöver Stefans sambo ett specifikt sömnmedel och just det hon behöver finns inte och försök till andra lösningar har inte lyckats.

– På grund av restnoteringen har hon inte haft någon riktig sömn på veckor. Vissa dagar orkar hon knappt ta hand om sin dotter på sjukhuset, det är bedrövligt att det ska vara så, säger Stefan Näslund.

– Det är ingen som vinner på att kritiska läkemedel blir restnoterade, absolut ingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.