En av de förstörda busskurerna Foto: Privat/Thobias Skog

Mängder av busskurer förstörda i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Så många som 30 stycken busskurer skall ha förstörts i Kållered natten till lördagen. ”Det känns förjäkligt” berättar en boende för SVT.

När invånarna i Kållered, i Mölndals kommun, vaknade på lördagen möttes de av en bister syn vid kollektivtrafiken hållplatser. Nästan alla busskurer hade blivit krossade längst linje 755 och 760.

– Det rör sig om säkert 35 stycken busskurer, berättar en person som vill vara anonym till SVT.

Det är bland annat hållplatserna vid Kållered station, Mor Annas väg, Kållegården och Torrekulla som blivit utsatta för vandaliseringen. Under lördagsmorgonen spreds det i en lokal facebookgrupp bilder på förstörda kurer med många upprörda röster i kommentarsfältet.

Känns otryggt för boende

En boende i Kållered berättar uppgivet för SVT hur hon, på väg hem sent i går kväll, sett många ungdomar vandra omkring i området.

– Det hade inte känts tryggt om jag stött på dem som gjort detta. När man ser sån här skadegörelse blir man inte bara less utan det känns rent ut sagt förjäkligt att det kan vara så här. Framförallt att våra pengar skall behöva gå till något sådant här. De här personerna som nu gjort detta, det känns som att man bara går ut för att sabotera. Kanske i brist på sysselsättning eller liknande.

Hon berättar även hur hennes egna barn kommer hem från skolan där eleverna emellan skryter om att ge sig ut och ”knäcka kurer”.

– Ja, det känns som att det är lite fräckt att prata om det. Samtidigt som det inte riktigt verkar finnas någon som vågar säga emot. Och så händer det här. Jag vet ju inte om det är ungdomar, eller vem det nu är. Men man häpnar över hur mycket barn som är ute sent på kvällarna bara för att det är sommarlov nu – utan några vuxna i närheten.

Västtrafik reparerar

– Vi har här på morgonen fått informationen om det här. Att det skett skadegörelse runt omkring i Mölndal. Processen som nu är att det upprättats en felanmälan för att kunna ordna med hållplatserna. Det som framförallt är tråkigt nu är att det drabbar våra resenärer – och att det är dyrt att ordna med, säger Alice Roman, presskommunikatör på Västtrafik.

Vad kan något sådant här kosta att reparera?

– Kostnaden för vandaliseringen av en glasruta är cirka 1 200 kronor för arbete och glas. Det som kan sägas är att det kostar oss miljonbelopp årligen med sådant här, avslutar Alice Roman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.