Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se när polisen drar upp människor från vattnet under Paludans sammankomst i Borås. Foto: Magnus Dennert/SVT

Man som kastade sten under demonstration mot Paludan i Borås åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man som misstänks ha kastat sten under motdemonstrationerna mot Paludans koranbränning i Borås åtalas för misshandel, våld mot tjänsteman och sabotage mot blåljusverksamhet. Rasmus Paludan har begärt att mannen ska betala skadestånd på 15 000 kronor.

Det var den 12 maj i år som den dansk-svenske högerextremisten och partiledaren för partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, höll en allmän sammankomst i Borås där han bland annat brände en Koran.

Under sammankomsten simmade en motdemonstrant över till Stadsparken där han omhändertogs av polis. Innan omhändertagandet lyckades han kasta flera stenar, varav två träffade Paludan och en träffade en polis.

Nu åtalas han av åklagare, misstänkt för bland annat misshandel. I och med det så begär åklagaren att mannen betalar 15 000 kronor i skadestånd till Rasmus Paludan och dryga 10 000 kronor till den träffade polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.