Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar utredningsledaren Göran Sundström om riskerna med att överlämningen dröjer. Foto: SVT

Misstänkt för taximordet fortfarande kvar i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av november häktades en man i sin utevaro misstänkt för det så kallade taximordet i Bergsjön. Han greps kort därefter av polisen i Tyskland. Men överlämningen av mannen till Sverige dröjer och den långa väntan riskerar att gå ut över utredningen.

– Det förhalar hela processen, säger polisens utredningsledare Göran Sundström.

Mannen som nu sitter häktad misstänks för mordet på en taxichaufför i Bergsjön i oktober i år. Han häktades en månad efter dödsskjutningen i sin utevaro och greps därefter av polis i Tyskland.

Där har han sedan blivit kvar. Snart sex veckor efter gripandet väntar polisen i Sverige fortfarande på att mannen ska överlämnas till dem.

– Risken är ju om den misstänkte hänvisar till något annat vittne eller information som kanske inte finns sparad längre. Och vittnen kan ju ha glömt, säger utredningsledare Göran Sundström.

Oklart varför det dröjer

Exakt varför överlämnandet från Tyskland dröjer har SVT inte kunnat få något svar på. Enligt Ester Herlin-Karnell, professor i EU-rätt vid Göteborgs universitet, skulle det kunna bero på att tyska domstolar har mycket att göra eller att ärendet helt enkelt tar lång tid.

– Europeiska arresteringsordern bygger på ömsesidigt förtroende. Det ska inte spela någon roll om den misstänkte inte vill utlämnas om brottet täcks av brotten i arresteringsordern, skriver hon i ett mejl till SVT.

Utredningen satt på paus

Fram till att mannen överlämnas till svenska myndigheter så är utredningen satt på paus.

– En del har fått semester efter en tuff höst och en del har fått börja jobba med andra utredningar, säger Göran Sundström.

Hör utredningsledaren berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.