De små valparna föddes 12 december men bara sex dagar senare dog deras mamma av tumörer i tarmarna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Manvargsvalparna på sin första promenad

Publicerad

Kommer ni ihåg Rata och Arken? De två små manvargsvalparna på Nordens Ark som blev av sin mamma tidigt i livet. I dag tog första ta stegen ut i det stora hägnet – med stor tvekan.

– Antiklimaxet är totalt...(skratt), nej men det är lite som förväntat. De är rädda för det mesta i den här åldern, säger djurvårdaren Camilla Schratz.

Dagens promenad varade i bara några minuter och valparna fick lockas med var sin mus för att våga sig efter pappa Macho. Men efter några steg sprang de tillbaka in till tryggheten i lyan.

– Vi fick ju i alla fall tiken några meter längre över den linjen hon gått till tidigare. Senare under dagen kommer de nog smyga sig upp i visningshängnet när ingen tittar, säger Camilla Schratz.

Vem är modigast?

– Syrran är helt klart tuffast. Det är ofta hon som får göra de nya grejerna först medan hanvalpen tittar på. Går det bra kan han också försöka.

Mamman dog när valparna var några dagar

De små valparna föddes 12 december men bara sex dagar senare dog deras mamma av tumörer i tarmarna. Uppväxten har alltså varit tuff och personalen vid Nordens Ark har fått göra en stor insats. I början diades valparna med mjölkersättning på flaska i upp till åtta gånger om dagen. Nu är det kyckling- eller vaktelfärs spetsad med mineraler och vitaminer som gäller. Nu handlar det också om att göra dem självständiga.

– Vi har inte behövt jobba så mycket med att få bort våran mammaroll. Allt medan veckorna har gått har de tagit kliven själva. Vi ger dem mat och städar och vi har lite roliga leksaker med oss ibland, men annars struntar de i oss, säger Camilla Schratz.

Så utmaningen kanske egentligen ligger hos er i mammarollen, att släppa ungarna?

– Ja, precis (skratt), det är väl så.

Manvargen lever normalt i Sydamerika och karaktäriseras av de ovanligt långa benen liksom av den yviga svarta manen på nackryggen. Arten är hotad i hela sitt utbredningsområde. Valparna på Nordens Ark kommer så småingom troligtvis placeras på andra djurparker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer