Dödssjuka kan få vård och stöd för att få dö hemma istället för till exempel på hospice eller en sjukhusavdelning, enligt modellen Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH). Vårdformen är ett samarbete mellan Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen (VGR) och har funnits i Göteborg i tio år.
Drygt 800 patienter per år får vård av fyra ASIH-team, med runt 15 sjuksköterskor i varje team som samarbetar med jourläkare, terapeuter och kuratorer dygnet runt. Organisationen startade 2011 i Göteborg då många döende hamnade på akutintag. Följden blev akuta inläggningar med hög belastning för sjukhusen.
Men nästa år ska en ny vårdmodell börja gälla, vilket väckt oro hos personal, patienter och anhöriga.
Förslaget att omorganisera dygnetrunt-teamen innebär att patienterna får sin huvudsakliga vård av hemsjukvården och innebär en sänkt ambitionsnivå med huvudsaklig kontakt med läkare, endast på dagtid. Vilket åter kan komma att innebära en ökad belastning på akutsjukvården.
Anhörig uppmanar ansvariga att tänka om
Margaretas make Lasse blev multisjuk och dog i hemmet i februari. Men fick, enligt henne, den bästa vården han kunde få. Efter makens död skrev hon en uppmaning till beslutsfattare, med en vädjan om att ta till vara den lyckade nuvarande vårdmodellen.
– De gjorde all skillnad för mig. Om de inte funnits under Lasses tre sista veckor, hade det varit en katastrof, säger Margareta Wallin Pettersson.
– Vi hade antagligen fått uppsöka akutsjukvården, vilket vi slapp nu, och Lasse var så nöjd med den vård han fick hemma.