Hör Marianne berätta om upplevelsen hon hade när hon och hennes personliga assistent åkte till djursjukhuset med katten Irma. Foto: SVT

Multisjuka Marianne fick inte ta med sig assistenten in på djursjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Marianne är multisjuk och hennes katt Irma är därför extra viktig för henne. När Irma blev sjuk tog Marianne henne till Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg. Men där tog det stopp. På grund av coronarestriktioner fick inte Marianne ta med sin personliga assistent in, enligt henne själv.

– En assistent är inget man bara kan plocka bort, för då kan inte jag existera, säger Marianne.

Marianne har svår smärta och uppemot åtta epilepsianfall varje dag. Hon har assistenshjälp dygnet runt. När hon skulle lämna in sin sjuka katt på Blå stjärnans djursjukhus fick inte hennes personliga assistent följa med in – på grund av coronarestriktioner.

Just nu får endast en person följa med sitt djur in i väntrummet. Övriga familjemedlemmar eller sällskap ombeds att stanna hemma eller vänta utanför för att minska smittspridningen.

Coronapandemin

– Jag tänkte menar de att jag inte får ta med min assistent? Det är inte mänskligt att bete sig så, säger Marianne.

Uppmanades stå utomhus

Personalen erbjöd sig att hämta katten utanför, men det ville inte Marianne. Hon säger att katten Irma betyder allt för henne och hon ville inte släppa Irma ur sikte.

Djursjukhusets vd Christina von Dorrien beklagar det inträffade och säger att hennes personal inte uppfattat att det var en personlig assistent Marianne hade med sig till besöket.

– Den som tog emot Marianne i receptionen är förtvivlad över den kommunikationsmiss som måste ha blivit. Och jag är jätteledsen och ber så mycket om ursäkt för det, säger hon.

Starta klippet i spelaren för att höra hur Blå Stjärnans vd Christina Dorrien resonerar kring diskrimineringslagen och vilket ansvar hon som chef har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet