• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Annelie Strömberg, vice ordförande på Attention Skaraborg, ifrågasätter kompetensen bakom satsningen. Foto: Privat/Berit Roald TT

Mariestads politiker kritiseras för att skuldbelägga föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Respektgympan skulle få föräldrar att ta mer ansvar för sina barn. Nu anklagas föreläsningen istället för att skuldbelägga föräldrarna.

– Det finns de som mår psykiskt dåligt, och de lär ju inte komma och lyssna på föreläsningen, säger Annelie Strömberg, vice ordförande på Attention Skaraborg.

Mariestads kommun uppgav i början av maj att de skulle göra en satsning för att få föräldrar att ta mer ansvar i sitt uppfostrande utanför skoltid. Bland annat satsade man på en föreläsning med Peter Rylander för föräldrarna samt en föreställning med artisten Mendez. Nu riktas kritik mot satsningen.

– Man kan inte skuldbelägga föräldrarna. Det finns många som mår psykiskt dåligt, och de lär ju inte komma och lyssna på föreläsningen, säger Annelie Strömberg, vice ordförande på organisationen Attention Skaraborg.

Kritiska till föreläsningen

Föreläsaren Peter Rylander är sedan tidigare känd från bland annat barnprogrammet ”Amigo” och idag jobbar han som underhållare och föreläsare. Nu anklagas han för att inte ha tillräcklig kompetens.

– Han citerar inte olikheter, han kräver att man ska ha ögonkontakt och att man ska ta av sig kepsen, men detta är ju fel. Kepsen kan ju vara ett hjälpmedel för många. Han har inga stadiga grunder, man skulle i så fall behöva professionella föreläsare, säger Annelie Strömberg.

Peter Rylander själv ställer sig frågande till kritiken.

– Jag säger till barnen att ingen får kränka varandra på internet eller verkliga livet och så blir det ett drev från vuxna med kränkningar och personangrepp mot mig, säger han i en intervju med SVT Nyheter Väst.

Saknas åtta miljoner

På måndagen skrev även Mariestads tidning att det saknas åtta miljoner kronor i Utbildningsnämnden. Annelie Stömberg på Attention Skaraborg ifrågasätter om satsningen var befogad.

– Jag tänker att man gjort mer skada än nytta, många föräldrar mår dåligt och kämpar för att få stöd som inte finns. Politikerna vill komma till rätta med droger och utanförskap, men då måste man erbjuda stöd i skolan och hemmet. Det blir en konstig aspekt att lämna över ansvaret till föräldrarna. Det kommer ju kosta samhället otroligt mycket pengar om man låter folk hamna i missbruk och liknande, säger Annelie Strömberg.

Kommunstyrelsens ordförande, Johan Abrahamsson (M), menar dock att underskottsprognosen i år är låg och att det har varit väl spenderade pengar.

Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Mariestad. Foto: Pressbild/Stefan Svensson

– Självklart, ingen tvekan. Du måste ta tag i problemen när de är små, annars blir det mycket dyrare i slutändan. Vi kan dra ner på våra satsningar men då skulle kostnaden gå över till socialen för att barn hamnar utanför. För att våra pengar ska räcka är det föräldrarnas ansvar att sätta värdegrunder utanför skolan, säger han.

”Det är det här lättkränkta Sverige”

Abrahamsson säger att man gjorde en ordentlig utvärdering med positivt resultat innan man gick vidare med föreläsningen och framhåller att responsen han har tagit del av är klart övervägande positiv.

– De som är kritiska är högljudda, men jag skulle påstå att 80 procent har har varit positiva. De flesta tycker att äntligen tar en kommun tag i den här frågan. Det är det här lättkränkta Sverige. Det finns föräldrar som gör allt rätt, men det är ju inte dem vi vänder oss till. Man måste ha rutiner hemma så att barnen inte far illa på fritiden för då blir skolmiljön också otrygg, säger han.

Även andre vice ordförande i kommunstyrelsen, socialdemokraten Ida Ekeroth, står bakom satsningen.

Ida Ekeroth (S), oppositionsråd Mariestad. Foto: Pressbild/Stefan Svensson

– Jag tycker att det har lett till en bra debatt kring vilket ansvar alla vi vuxna har för att våra barn och unga ska få en så bra uppväxt som möjligt. Man behöver inte hålla med om allt som sägs, men då kan man ta med sig det man tycker är bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.