Camilla Lundberg, projektledare för Respektgympa, och föreläsaren Peter Rylander är förvånade över kritiken. Foto: Pressbild/Johan Marshall

Föreläsarens försvar om Respektgympa i Mariestad

Uppdaterad
Publicerad

Peter Rylander säger att han är ledsen över kritiken mot föreläsningen. Han menar att väldigt många varit positiva, men att kritiken kommer från några få. – Jag säger till barnen att ingen får kränka varandra på internet eller verkliga livet och så blir det ett drev från vuxna med kränkningar och personangrepp mot mig, säger han.

Föreningen Attention, en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska diagnoser (NPF), riktar kritik mot föreställningen Respektgympa som anordnades av Mariestads kommun. I fokus stod föräldrarnas ansvar för sina barn, respekt och värdegrundsfrågor.

Föreningen menar att föreläsaren Peter Rylander skuldbelägger föräldrar och att föreläsningen gjort större skada än nytta.

Men enligt Peter Rylander rör det sig om en liten grupp människor som nu försöker starta ett drev mot honom.

Aldrig varit med om något liknande

– Jag har hållit på med det här i 14 år och aldrig varit med om någonting liknande. I Mariestad har både elever, pedagoger och föräldrar sagt att det här var väldigt bra och att det behövdes, säger han.

I september anordnade Mariestads kommun två föreläsningar på prov. Efter en utvärdering där man frågade elever, lärare och rektorer vad de tyckte valde man att gå vidare med satsningen.

– Då kan man fråga sig varför kritiken kommer nu, åtta månader senare. Jag har aldrig pekat ut något barn, tvärtom. Respektgympa handlar om alla människors lika värde, att man inte får kränka någon eller behandla någon illa, säger han.

”Har aldrig krävt ögonkontakt”

Enligt Peter Rylander har personer spridit information i sociala medier för att få kommuner att inte anlita honom och kontaktat hans föreläsningsförmedlare för att försöka få dem att avsluta samarbetet med honom.

Han säger också att han har fått ta emot otrevliga mejl och att det har varit jobbigt att läsa vad som skrivs om honom på sociala medier.

Han ställer sig frågande till kritiken från Attention Skaraborg om att han kräver ögonkontakt.

– De menar att jag har sagt att man måste ha ögonkontakt med mig och att det kan skapa stress. Men jag har aldrig sagt det. Jag säger titta och lyssna på mig, men jag har aldrig krävt ögonkontakt.

Ge en boost

En del av kritiken har handlat om att Peter Rylander inte har någon utbildning kring de ämnen han föreläser om.

– Jag har aldrig påstått det. Det här är inte riktat mot NPF-barn. Det är en generell värdegrundsutbildning som ska väcka tankar hos föräldrar och ge en boost i arbetet som görs i skolorna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.