Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mariestads veto stoppade vindkraftverk – nu vill regeringen ändra lagen Foto: Vasa vind/TT

Mariestads veto stoppade vindkraftverk – nu vill regeringen ändra lagen

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget kan en planerad vindkraftsutbyggnad stoppas – om kommunen lägger in sitt veto. Det var det som stoppade ett uppmärksammat projekt i Mariestad 2018. Nu vill regeringen ta bort kommunernas vetorätt.

– Det är ju positivt, absolut. Det är viktigt att kunna få ett beslut som ska gälla för en lång tid, säger Ingemar Stenbeck, projektledare på Vasa vind, företaget bakom satsningen i Mariestad.

Starta klippet och hör honom berätta hur han ser på regeringens besked.

SVT Väst har tidigare rapporterat om vindkraftverken som stoppades i Mariestads kommun för två år sedan. Kommunfullmäktige beslutade att lägga in veto, och det är just vetorätten som regeringen nu vill dra in, vilket TV4 var först att rapportera om. Detta då man menar att den rätten leder till att många projekt inte blir av, och att en lagändring kan leda till fler satsningar på vindkraft. Frågan ska nu snabbutredas och målet är att få nya regler på plats inom ett par år.

Johan Abrahamsson (M) är kritisk till regeringens besked om att kommunernas vetorätt ska snabbutredas.

Ordförandens kritik: ”Kör över de som bor på landsbygden”

Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, menar att man la in veto för att skydda Västra Kinnekulleskogens växt- och djurliv. Och han är kritisk till regeringens utspel.

– Det är ett dåligt förslag, man tar bort det kommunala självstyret med ett sånt beslut. Vindkraftverken hamnar ofta på landsbygden och då kör man över dem som bor på landsbygden, vilket jag inte tycker är snyggt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer