Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lucas jobb som telefonförsäljare försvann med corona. Nu väntar jobb i vården. Foto: SVT

Mark snabbutbildar personal till äldreomsorgen – på tre timmar

Publicerad
Först teori. Därefter praktiska övningar. På bara tre timmar är kursen över. I coronatider tvingas Marks kommun snabbutbilda personal till bland annat äldreboenden.
– Vi ser att vår egen personal inte kommer räcka till, säger verksamhetschef Elisabeth Kroon.

Uppmaningen att stanna hemma om man känner sig krasslig märks i Marks kommun. Socialförvaltningen har just nu dagligen en sjukfrånvaro på mellan 20 till 25 procent. Något som påverkar kommunen stort.

Kommunen har tvingats stänga ner vissa verksamheter som till exempel dagvården på Kinnaborg för att frigöra personal. Men kommunen ser på grund av coronapandemin ett ännu större behov av personal.

– Vi har aldrig varit i den här situationen förut. Det har nog ingen kommun i vårt land. Det är naturligtvis oroväckande. Vi rustar ju för ett scenario som är värre än det vi har idag, säger Elisabeth Kroon, verksamhetschef för funktionshinder inom Marks kommun.

Stort intresse

Elisabeth Kroon.

För två veckor sedan gick Marks kommun ut med en annons om tillfälliga jobb inom vård, omsorg och boenden för personer med olika funktionsnedsättningar. Bland annat riktades annonsen till de som blivit varslade. Och intresset var stort. Kommunen fick in drygt 120 ansökningar.

– Väldigt positivt. Att det blev ett så stort gensvar hade vi inte trott, säger Elisabeth Kroon.

En som anmält intresse är Lucas Dabrowski, som lämnat ett telefonsäljarjobb på Cypern i följderna av coronapandemin.

– Det är alltid kul att kunna hjälpa folk nu när det är brist, och det är ett enkelt jobb att komma in i, säger han.

Hör honom berätta om utmaningarna med nya jobbet i klippet ovan.

Tre timmars utbildning

I onsdags utbildades den första kullen som sökt jobb. Utbildningen sker i samverkan med Vård- och omsorgscollege. Och det handlar verkligen om en snabbkurs på bara några timmar.

– För att få en introduktion och få en inblick så kan det räcka. Många av de som söker har ju också en livserfarenhet och kanske en erfarenhet av att ta hand om föräldrar och barn. De är inte helt nybörjare i arbetslivet, säger Elisabeth Kroon.

Samtidigt kan de kanske hamna på ett äldreboende där det finns coronapatienter framöver. Kommer de klara den utmaningen?

– Absolut. Vi är helt övertygade om att de kommer att klara det. Vi har väldigt bra riktlinjer och rutiner som de har att följa. De som kommer in som helt nya vikarier blir aldrig satta ensamma i tjänstgöring utan de kommer alltid att finnas ordinarie personal ihop med dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet