• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Visa alla (2)

Marsch för djurens frihet

Gemensamt i de tre stora städerna arrangerade under lördagen Djurrättsalliansen en demonstaration ”För djurens frihet”.

Drygt trehundra personer mötte upp vid Götaplatsen i Göteborg under lördagseftermiddagen för vidare marsch mot Järntorget. Under mottot ” För djurens frihet”, gick ett antal organisationer, djurrättsgrupper och andra demonstranter.

 – Det är för att visa att vi tror på en värld utan djurförtryck, säger Simon Stenberg, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen i Sverige är inte ensamma om att uppmärksamma människans förhållande till djuren vi äter, använder i djurförsök eller till pälsar. Det har i år, runt om i världen, anordnats flera stora marscher för djurens rättigheter, bland annat i London, Tel Aviv och New York.

Förespråkar veganism

  – Det värsta är att vi har ett systematiserat förtryck mot djur där vi gjort djurs liv till en ekvation i ett ekonomiskt system där djurens välfärd och liv bara är en variabel för företag att tjäna pengar, och att vi inte ser något värde i djurliv, förutom hos husdjur.

Men vi människor är högst upp i näringskedjan och då är det kanske inte så konstigt att vi äter andra djur?

 – Vi tror att vi kan ha ett samhälle där vi inte ser på djur som endast produkter utan där djur får leva för sin egen skull. Vi förespråkar veganism, och ser inte djur som mat, säger Simon Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer