Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst ska Martin Wannholt ha kallats till förhör i fredags och under detta förhör delgivits misstanke om brott. Foto: SVT

Demokraternas Martin Wannholt delgiven misstanke om ekonomisk brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas partiledare Martin Wannholt har delgivits misstanke om förskingring i samband med affärerna i skogsföretaget i Brasilien, Brasilteca, som han ägde fram till 2021.

Förundersökningen mot Martin Wannholt inleddes i september 2021. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst ska Martin Wannholt nu ha kallats till förhör i fredags och under detta förhör delgivits misstanke om förskingring. Martin Wannholts advokat, Allan Stutzinsky säger till SVT att Wannholt utgår ifrån att ärendet läggs ner.

– Martin har begärt flera gånger att bli hörd och det har tagit väldigt lång tid vilket han tycker är olyckligt eftersom han är kandidat i ett demokratiskt val och det här påverkar väljarna. Nu har han lämnat en detaljerad berättelse och utgår ifrån att utredningen läggs ner, säger Allan Stutzinsky.

Nekar till alla anklagelser

De som står bakom anmälan hävdar att pengar till bolaget betalats in på Wannholts privata bankkonto och aldrig kommit bolaget till godo. De menar också att pengar ska ha flyttats från bolaget till personer närstående till Martin Wannholt. Sammanlagt rör det sig om miljonbelopp.

Martin Wannholt nekar själv till alla anklagelser och menar att det handlar om politiska motiv och att anmälarna vill ha bort honom som partiledare.

Kompletterande uppgifter

Förundersökningen har kompletterats med nya uppgifter. Att Martin Wannholt kallades till förhör först i fredags ska dock ha inneburit att en del av de ärenden som anmälan innefattar ska ha preskriberats.

– Jag tycker det är positivt att han delgivits men jag är samtidigt besviken på att det dragit ut så på tiden, det har ju bidragit till den här preskriptionen, säger Erik Andersson en av de som står bakom anmälan och som tog över ägandeskapet i Brasilteca efter Martin Wannholt.

Utredning fortsätter

Nu fortsätter förundersökningen och sedan väntar beslut om Wannholt ska åtalas eller inte.

SVT Nyheter Väst har sökt Martin Wannholt utan framgång under onsdagen men så sent som förra veckan sade han så här till en av SVT:s reportrar:

– Jag ser fram emot förundersökningen, det har jag sagt tidigare. Det här tramset har hållit på flera månader och det är synd att polisen ska belastas med det. Men det hoppas vi löser sig snart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.