En film med en maskerad man skickades till en reporter på Expressen, en timme innan brandattackerna startade runt om i Västsverige. Bilen är från videoklippet. Foto: Expressen TV

Maskerad man i inskickad video – en timme innan bilbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Brandattentaten i Västsverige, då ett 100-tal bilar sattes i brand, har väckt starka reaktioner.

Och idag publicerar Expressen TV en video som skickades till tidningen en timme innan bränderna. Om videoklippet har något med bränderna att göra är oklart. Se separat artikel om vad polischef Erik Nord säger om det.

En video skickades till Expressen en timme före bränderna. I den läser en maskerad man i luvtröja upp ett meddelande som han riktar till polisen, politikerna och samhället. Han säger bland annat att polisen är brutal och trakasserar människor utan grund.

En kurir

I videon sägs det inte vad som ska ske eller var, men en dryg timme senare brinner en massa bilar på flera ställen runt om i Göteborg och andra delar av Västsverige.

Den maskerade mannen hävdar till reportrar på Expressen att han bara är en kurir och att han inte själv deltagit i bränderna.

Videoklippet avslutas med att den maskerade mannen säger: ”Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.