De två männen anklagas för att ha maskerat sig och tänt bengaler under den allsvenska matchen mellan Elfsborg och IFK Norrköping i höstas. Foto: TT

Maskerade sig på Borås arena – två åtalas

Publicerad

Majoriteten av de som anklagas för att ha brutit mot maskeringsförbudet på fotbollsarenor erkänner och betalar böter. I Borås åtalas dock två män då de nekar till att ha maskerat sig och sedan bränt bengaler under en allsvensk match i höstas.

Det hör till ovanligheterna att någon åtalas för att ha maskerat sig på en fotbollsarena, något som P4 Sjuhärad har rapporterat om. Polisen kan oftast visa bilder från händelsen som identifierar personen i fråga och då brukar erkännandet oftast komma.

Under matchen mellan Elfsborg och IFK Norrköping på Borås arena i november maskerade sig flera personer och brände bengaler.

– Vi har tidigare haft en del fall sedan maskeringsförbudet infördes i mars förra året och då har personerna erkänt. Nu nekar de två personerna till brott och då går det till åtal och rätten får pröva det, säger kommissarie Lennart Widerfeldt, som ofta utreder fotbollsrelaterade brott.

Men ni anser att ni har identifierat de åtalade?

– Absolut.

Olagligt sedan förra året

Att maskera sig har varit förbjudet på många fotbollsarenor även tidigare, men i mars 2017, lagom till den allsvenska starten, blev det också ett lagbrott. Straffet för brottet är från böter till sex månaders fängelse.

– Den nya lagen har inte förändrat hur vi arbetar. Vi har personal som tittar på videomaterial och gör sammanställningar av det. Skillnaden från tidigare är att det är två åtalspunkter med bengalbränning och maskeringen. Tidigare hade det bara blivit ett rättsligt efterspel på bengalbränningen, säger Lennart Widerfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.