Här visar Ann-Britt hur hon försökt råttsäkra sitt hem – och jätteråttan som till sist fastnade i buren. Foto: SVT/privat

Massiv ökning av råttor i storstäderna – Ann-Britt, 88: ”Jag slog och skrek”

Publicerad

Råttorna ovan mark har ökat explosionsartat under de senaste fem åren, enligt Anticimex.
Framför har ökningen skett i Stockholm, Malmö och Göteborg.
I klippet ovan visar Ann-Britt råttan som hon under dramatiska former fångade i sin lägenhet.

I mitten av april hörde Ann-Britt Larefors, 88, i Göteborg ljud i skåpet under diskbänken. Hon tänkte att hon kanske fått in en mus via altaningången. Men någon mus var det inte utan en stor råtta.

– Jag försökte slå den med stekjärnet och få ut den på gården, men den ville inte gå ut. Jag kämpade med stekjärnet och slog den och den skrek.

Elektroniska råttfällor

Och hon är inte ensam om att utsättas för råttor på det här sättet. Enligt Anticimex handlar det om en explosionsartad ökning under de senaste åren.

– Antalet råttsaneringar som vi gör i Sverige har ökat med 80 till 90 procent i landet under de senaste fem åren, säger Håkan Rystrand, gruppchef på Anticimex.

Det tas ihjäl uppemot en halv miljon råttor i de elektroniska fällorna i Sverige varje år. Hur många råttor som dör av det bekämpningsmedel som läggs ut är enligt honom omöjligt att veta.

Enligt Håkan Rystrand är det alla byggen som pågår i Göteborg som gjort att antalet råttor ovan mark ökat så kraftigt. För när det sprängs och grävs så skräms råttorna upp. Folk slänger också sina hushållssopor i vanliga papperskorgar som inte är råttsäkrade i stället för i speciella soprum.

Men i Ann-Britts fall kan det enligt honom handla om gamla och trasiga avloppsrör i fastigheten hon bor i och där råttor har tagit sig in.

– Det känns fruktansvärt hemskt och jag har varit både ledsen och arg, säger hon.

Se Ann-Britts råtta i lägenheten i klippet ovan

SVT rapporterade · Har du haft problem med skadedjur?

I min förra bostadsrättsförening fanns det möss i källaren och i tvättstugan. Jag har alltid lite rädd att det skulle ligga en död mus bland min tvätt.
Vad har  du för erfarenheter av skadedjur? 
 
Psst! Undvik att peka ut/namnge hyresförmedlare etc. när ni berättar er historia i chatten. Vi på SVT får då svårt att publicera kommentarerna eftersom att hyresförmedlaren inte får möjlighet att svara på kritiken
 
 
08.59
omg kan råttorna ta sig in genom avloppet? och i lägenheter flera våningar upp? har inte hört om något sådant i Uppsala, bor i en gammal fastighet.
@lars - Enligt Håkan Rystrand på Anticimex är det troligen så råttorna har tagit sig in till Ann-Britt.
09.08
Hur det vara rätt att hetsa mot råttor? Har de inte samma rätt till husen som vi människor? Precis som alla människor som är födda på jorden har lika stor rätt till Sverige och våra tillgångar som våra förfäder kämpat för att skapa.
@Tobbe - en tankeställare!
09.13
På mitt jobb hade vi stora problem med råttor utanför pga byggjobb. Att detta var stadens sjukhus gjorde det inte bättre och att man från ledningen väntade att problemet skulle försvinna av sig själv säger ju mer om våra chefer än om råttorna. Det är oxå stor nedsmutsning av allmänplats här i Malmö( Värnhemstorget) då det finns personer som dagligen och med stora mängder, matar duvor o måsar. Monumentet över dom ”Vita bussarna” är totalt nedbesudlat och miljönämnden verkar inte bry sig överhuvudtaget.. Har flera ggr bett om förbudsskylt vid nämnda monument men har fått till svar att ” människor blir skylltblinda”
10.20
När jag var förbi centralen i Lund för ett tag sen såg jag nog den största råtta jag någonsin sett. Den var fet, välgödd och räknar man med svansen var den lång. Vore jag katt skulle jag akta mig.
10.20
Problem med råttor och möss går ej att lösa med fällor och gift. Det är ett byggnadstekniskt problem där alla möjliga genomgångar och hål måste tätas med betong och stål (galler).
Avloppen måste ha inbyggda strimlare.
10.20
Råttorna tycker nog att även vi är ett problem, de flyr sina hem, fängslas, förgiftas och plågas till döds av människor. Vem lider egentligen mest?
10.21
Skadeinsekter finns det ju alltid hemma, t ex silverfiskar. Just silverfiskar är nyttiga små dammsugare efter kvalster. Trick som fungerar är att tejpa alla springor i lådor, skåp, lösa socklar, golvkanter, etc. då minimerar man vandringsvägarna för insekterna. Använd sårtejp, den är lätt att få bort sedan, gör inte skada på underliggande färg och smälter dessutom in i vitmålade ytor. Sedan tycker jag reportaget ovan med att slå ihjäl rättor är barbariskt, varför välja en sådan metod när det finns skonsammare sätt att bli av med råttor.
@Anne - Tack för tipsen!
10.23
På många öppna ytor pryder man markerna med små stensättningar, dammar och kanaler. Det är mumma för råttor. I Vänersborg bor de tex mitt på Resecentrum, torget framför järnvägsstationen, under stenarna vid en tillskapad vattenmiljö. Om nätterna (har suttit där pga försenade tåg och i väntan på taxibilar), så kommer de fram. Första gången trodde jag att det var katter som snek förbi i mörkret bredvid bänkarna där jag satt. Sedan såg jag att det var råttor, 30-40 cm långa råttor. Tjöt till och flög upp på bänken som i en tecknad film. Kombinationen av mängder med matrester som slängs i och bredvid papperskorgarna och en fuktig miljö med en konstgjord bäck och en damm omgiven med stora naturstenar, har givit råttorna en utmärkt miljö att leva på.
@Tony - Obehaglig upplevelse kan jag tänka mig. Hör gärna av dig till oss via mejl till vast@svt.se om du vill berätta mer om detta!
10.26
I mors lägenhet, ett 40-talshus, tog sig eventuellt en råtta in i väggen och åt av isoleringen tills den dog. Vi är dock inte helt säkra i och med att ljudet även kan ha kommit från grannarnas öppna spis. Både jag och mor har även haft problem med silverfiskar på grund av fuktskador. Tycker nog hyresvärdarna, även kommunala sådana, tar lite lätt på den osynliga standarden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer