Här visar Ann-Britt hur hon försökt råttsäkra sitt hem – och jätteråttan som till sist fastnade i buren. Foto: SVT/privat

Massiv ökning av råttor i storstäderna – Ann-Britt, 88: ”Jag slog och skrek”

Uppdaterad
Publicerad

Råttorna ovan mark har ökat explosionsartat under de senaste fem åren, enligt Anticimex.

Framför har ökningen skett i Stockholm, Malmö och Göteborg.

I klippet ovan visar Ann-Britt råttan som hon under dramatiska former fångade i sin lägenhet.

I mitten av april hörde Ann-Britt Larefors, 88, i Göteborg ljud i skåpet under diskbänken. Hon tänkte att hon kanske fått in en mus via altaningången. Men någon mus var det inte utan en stor råtta.

– Jag försökte slå den med stekjärnet och få ut den på gården, men den ville inte gå ut. Jag kämpade med stekjärnet och slog den och den skrek.

Elektroniska råttfällor

Och hon är inte ensam om att utsättas för råttor på det här sättet. Enligt Anticimex handlar det om en explosionsartad ökning under de senaste åren.

– Antalet råttsaneringar som vi gör i Sverige har ökat med 80 till 90 procent i landet under de senaste fem åren, säger Håkan Rystrand, gruppchef på Anticimex.

Det tas ihjäl uppemot en halv miljon råttor i de elektroniska fällorna i Sverige varje år. Hur många råttor som dör av det bekämpningsmedel som läggs ut är enligt honom omöjligt att veta.

Enligt Håkan Rystrand är det alla byggen som pågår i Göteborg som gjort att antalet råttor ovan mark ökat så kraftigt. För när det sprängs och grävs så skräms råttorna upp. Folk slänger också sina hushållssopor i vanliga papperskorgar som inte är råttsäkrade i stället för i speciella soprum.

Men i Ann-Britts fall kan det enligt honom handla om gamla och trasiga avloppsrör i fastigheten hon bor i och där råttor har tagit sig in.

– Det känns fruktansvärt hemskt och jag har varit både ledsen och arg, säger hon.

Se Ann-Britts råtta i lägenheten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.