Grupper samlas för att laga och äta mat ihop. Foto: Jule Schroeder/Sebastian Hass

De tar containern på europaturné

Publicerad

Ett kök i en container har de senaste månaderna fraktats runt i Europa. Nu har ett sista stopp nåtts i Göteborg för att skapa en vardaglig mötesplats mellan lokalbefolkningen och flyktingar.

När flyktingkrisen väckte hela Europa under förra året blev det startskottet för en ide som Rabea Hass burit med sig under flera år.

– Vi ville skapa en flyttbar mötesplats, en bar eller restaurang där människor kunde mötas och ha samtal öga mot öga, byta recept och kultur. Och man behöver inte mycket språk för att kunna mötas över ett mål mat, säger hon.

Turnén, som heter Kitchen on the run, började i Bari, på Italiens sydöstra kust, och gick därefter vidare till Marseille i Frankrike, Duisburg i Tyskland, Deventer i Nederländerna och ska nu avslutas i Göteborg.

Container lättare än människor

Utmaningen har varit logistiken. Även om containern i sig gått lätt att skicka – det är lättare för den än för människor att korsa gränser påpekar Rabea Hass – är det alltid svårt att få tillgång till el och vatten eftersom de sällan befunnit sig på de mest publika platserna.

– I Nederländerna var vi bakom en nedlagd tändsticksfabrik och nu är vi vid färjeterminalen i Göteborg. Men oavsett omgivningen så har konceptet visat sig fungera. Det handlar mer om individerna som kommer och deras förutsättningar. Men hittills har det gått bra alla kvällar och vi har inte behövt ställa in någon gång, säger hon.

Bra på landsbygden?

I centrum finns alltså en container, med fullt utrustat kök och utställbara sittplatser. Genom att bygga nätverk på orten kommer man i kontakt med grupper bestående av lokalbefolkning och flyktingar som bjuds in att laga mat tillsammans. Det ultimata är grupper om ca 25 personer. Containern ska stanna i Sverige till den 5 augusti, sedan ska projektet avslutas och analyseras hemma i Tyskland.

– Jag hoppas att det på sikt kan ge oss möjlighet att bygga fler containrar som vi kan ha ute samtidigt. Framförallt ser jag att de kan användas mer i lantliga miljöer, där de här mötesplatserna inte finns annars, säger Rabea Hass.

Kitchen on the run: Koncept

En fraktcontainer med köks- och måltidsutrymme rör sig genom Italien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Sverige mellan mars och augusti.

Varje dag öppnar köket för en grupp om ca 20 personer för att laga och äta mat.

Vad som lagas bestäms när grupperna anmäler sig, men i Sverige är en hel dag varje vecka avsatt för fika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.