Tränaren Jasmin Žuta skrev ett inlägg i sociala medier där han uttryckte sin besvikelse som handlar om mer än det sportsliga. Foto: SVT/C More

RIK om skandalhalkan som avbröt handbollsmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fick matchen mellan Redbergslid och Skövde avbrytas på grund av kondens på planen som gjorde att spelare halkade omkring. Jasmin Žuta, tränare för Redbergslid menar att Göteborgs stad har ett ansvar.

– Idrotten ska ha en plats i vårt samhälle och har Göteborgs stad förstått detta så är det hög tid att de börjar agera, säger han.

Redbergslid IK:s tidigare hemmaarena Lisebergshallen har rivits och laget har flyttat in till Scandinavium, som även är en ishall. Under onsdagen fick RIK:s första hemmamatch avbrytas efter en minut och 43 sekunder på grund av kondens på planen.

Tränaren Jasmin Žuta skrev ett inlägg i sociala medier där han uttryckte sin besvikelse som handlar om mer än det sportsliga.

– Det sveket mot idrotten och ungdomarna, det är för mig helt oacceptabelt, säger han till SVT.

Ett svek mot de yngre

Han berättar att RIK har en årlig presentation av alla lag i samband med premiärmatchen och under onsdagen var det tänkt att de yngre spelarna skulle springa in på plan för att bli fotograferade, något som inte kunde ske.

– Det klart att det är en tragik i att matchen inte fick spelas men det är inte lika farligt som att se en tioåring sänka huvudet och gå därifrån, det sveket är det största från i går, säger Jasmin Žuta på torsdagen.

En förälder till en av tjejerna berättar hur ungdomslaget upplevde händelsen.

– Tjejerna tyckte att det var jättetråkigt att inte få se matchen. Det roliga var att få se hemmapremiären, det var mest det de var besvikna över, säger föräldern till SVT Nyheter Väst.

”Oerhört alarmerande”

Lotta Nibell är vd på Got Event som ansvarar för bland annat Scandinavium. Hon berättar att det finns en hög belastning på Scandinavium sedan tidigare.

Lotta Nibell, vd på Got Event som ansvarar för bland annat Scandinavium. Foto: TT

– Vi har gjort allt vi kan för att detta ska fungera och tidigare har det gjort det men den teori vi har nu är att golvet inte har hunnit ligga tillräckligt länge på isen och då finns risk att det bildas kondens. Det är de korta omställningstiderna mellan evenemangen som ställer till det, säger hon.

Hon berättar att problemet är känt sedan tidigare.

– Det är oerhört alarmerande. När vi inte kan uppfylla våra mål och ambitioner så känns inte det bra.

Stadsbyggnadskontoret i Göteborg håller på med en utredning kring en ersättningsarena.

– Det vi kan göra nu är att titta på andra tekniska lösningar och det gör vi just nu, säger Lotta Nibell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.