Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2018 var Mathilda Bandarian16 år och sannolikt den yngsta juriststudenten någonsin på juridiska institutionen. Foto: Ella Persson

Mathilda Bandarian från Vänersborg är färdig jurist – 21 år

Uppdaterad
Publicerad

2018 var hon 16 år och sannolikt den yngsta någonsin som börjat läsa på Juristprogrammet vid Göteborgs universitet. När SVT fyra år senare åter möter Vänersborgaren Mathilda Bandarian är hon precis examinerad och målet är tydligt – att bli domare eller advokat.

– Jag känner att jag har ett försprång, säger hon.

Starta klippet för att se Mathilda reagera på när hon var med i SVT som 16-åring.  

Året är 2018 och den nyblivna juriststudenten Mathilda Bandarian gör sig redo för att börja sin utbildning. Då är hon 16 år gammal och sannolikt den yngsta studenten någonsin på juridiska instutionen.

Nu, fyra och ett halvt år senare, är hon 21 år och har precis tagit sin juristexamen. 

– Jag är överraskad av att det har gått så fort. Jag har älskat utbildningen, men jag är glad att den är över, säger hon. 

Började gymnasiet som 13-åring

Mathilda började grundskolan ett år tidigare än sina jämnåriga och hoppade senare över sjunde klass, vilket gjorde att hon tog studenten två år tidigare än vad som är vanligt.

Utöver utbildningen har hon även tidigare engagerat sig politiskt inom Socialdemokraterna. Men att ha varit yngre än sina klasskamrater är inget som hon har stört sig av.

– Jag tror det har hjälpt mig att börja tidigare. Jag känner att jag har ett försprång in i arbetslivet nu.

”Det var ganska överrumplande”

Redan när hon påbörjade sin utbildning skrevs det mycket om händelsen i media. Mathilda berättar att hon alltid fått mycket stöttning av sina föräldrar, men att få så mycket uppmärksamhet utifrån var något som först kändes märkligt. 

– Nu har jag landat i det mer och jag tycker det bara är kul att folk intresserar sig. Men då var jag ganska ung och jag kanske inte insåg det då, men jag inser det nu att det var ganska överrumplande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.