Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16-åriga Mathilda Bandarian: ”Jag lärde mig läsa och skriva när jag var 2-3 år”. Foto: SVT

Mathilda från Vänersborg börjar juristlinjen som 16-åring

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det inskrivning till juristlinjen i Göteborg, och en av dem som var på plats är 16-åriga Mathilda Bandarian från Vänersborg. I den åldern brukar man normalt sett gå på gymnasiet, men det har Mathilda redan läst in. Enligt juridiska institutionen är hon sannolikt deras yngsta student någonsin.

För Mathilda som började på gymnasiet när hon var 13 är det här bara början, hon siktar på att det bli Sveriges yngsta advokat någonsin. Förklaringen till att hon är så pass långt före sina jämnåriga är att hon började i skolan ett år i förtid, plus att hon hoppade över hela sjuan.

– Jag lärde mig läsa och skriva när jag var runt 2-3 år gammal. Och efter det så har jag inte velat göra någonting annat än att läsa. I skolan så låg jag väldigt långt fram i alla ämnen och blev uttråkad på lektionerna. Därför beslutade mina föräldrar i samråd med skolan att jag skulle hoppa över klasser.

Yngst någonsin?

Maria Norrström som är kommunikationsansvarig på Handelshögskolan ber att få återkomma kring frågan om Mathilda är den yngsta studenten någonsin. Hon gör det efter att ha samtalat med en utbildningssamordnare som har arbetat på juridiska institutionen i närmare tjugo år.

– Hon kan inte minnas att vi har haft någon så ung student tidigare. Den här tjejen är alltså med största sannolikhet den yngsta någonsin.

Vill läsa med dubbel fart

Juristlinjen är normalt sett fyra och ett halvt år, så länge har Mathilda inte planerat att befinna sig där. Vi träffar henne på inskrivningsdagen. Det visar sig att hon redan har läst hälften av första terminens kurslitteratur.

– Jag har som ambition att läsa programmet på dubbel fart. Det känns helt naturligt att läsa snabbare, jag har hela mitt liv haft en snabbare studietakt än andra. Jag kan inte tänka mig något annat än att läsa hela tiden.

Vad är målet?

– Mina planer är att jag ska bli advokat. Antagligen kommer jag att bli den yngsta advokaten i Sverige.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.