”Jag blev fotad på toppen av inte bara vårt team utan alla som var där, både de andra i teamet och guiderna”, berättar Varg Englund. Foto: Privat

Tioåring från Kungsör besteg Kilimanjaro

Uppdaterad
Publicerad

Tioårige Varg Englund från Kungsör är en av de yngsta någonsin att bestiga Afrikas högsta berg. Men det var inte lätt och det var nära att han inte klarade det alls, berättar Varg för SVT Västmanland några dagar efter hemkomsten.

– Det var väldigt jobbigt, det var väldigt mycket vandring och vi fick aldrig lunch utmed vägen så vi åt inte förrän klockan tre eller fyra på dagen. Så man blev väldigt hungrig och man blev väldigt snurrig, säger Varg.

Det tog totalt åtta dagar för Varg och hans föräldrar att klättra upp på Kilimanjaro i Tanzania – en vecka att ta sig upp och en dag att ta sig ner från berget som är 5 895 meter högt.

Började med Kebnekaise

Det var efter en föreläsning om bergsklättring förra sommaren som Varg bestämde sig för att han ville bestiga berg.

– Jag följde med pappa och då berättade de om Kebnekaise och Kilimanjaro, och då önskade jag mig jättemycket att få gå upp på dem. Så då började vi med Kebnekaise, därför att man måste vara tio år för att få gå upp på Kilimanjaro.

Nära att avbryta

Så på Vargs tioårsdag började klättringen uppför Kilimanjaro. Redan andra dagen var det nära att de var tvungna att avbryta resan på grund av att Varg mådde dåligt av de tuffa förhållanden uppe på berget. Men att nå toppen var värt det.

– Det var väldigt skönt att äntligen ha klarat det, men det var väldigt jobbigt att ta sig upp, säger Varg och berättar hur den sista dagen uppför såg ut.

– Man börjar vandra klockan tolv på natten och då tog det sju timmar innan solen gick upp. Utöver de timmarna så tog det 40 minuter tills vi stod på den riktiga toppen, och då var man väldigt snurrig och trött och lite kall, säger han.

Nästa utmaning

Men nästa utmaning för Varg blir inte ett berg, utan någonting helt annat.

– Jag har tänkt på att åka inlines genom hela Japan med pappa, 56 mil, eller cykla igenom hela Sverige, säger Varg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.